maandag 29 april 2024

Moto2 Amerika 2024: Sergio Garcia verrassende winnaar en WK-leider

Sergio Garcia is de derde winnaar uit drie Moto2-races in 2024. De 21-jarige Spanjaard is door zijn zege zelfs de verrassende leider in het wereldkampioenschap. Thuisrijder Joe Roberts werd tweede voor Fermin Aldeguer. Bo Bendsneyder en Zonta van den Goorbergh scoorden geen WK-punten in Texas.

Bo Bendsneyder keerde terug naar de plek waar hij vorig jaar zijn tot nu toe enige Moto2-podiumplaats behaalde. Tijdens de trainingen op het Circuit of The Americas zag het er opnieuw goed uit voor de Rotterdammer. Bendsneyder reed een goede kwalificatie waarin hij in de slotfase nog op een zesde plaats stond. De coureur van het Pertamina Mandalika GAS UP Racing Team kwalificeerde zich uiteindelijk als tiende. Dat was zijn beste startplaats sinds vorig jaar in Amerika.

Moto3 Amerika 2024: enerverende race zonder WK-punten voor Collin Veijer

Bendsneyder leek kans te maken op een top-tien klassering. Dat zou lang geleden zijn, want de 25-jarige Nederlander eindigde vorig jaar naast zijn podiumplaats in Austin maar één keer binnen de top-tien. Dat deed Bendsneyder tijdens een kletsnatte Grand Prix van Australië waarin hij achtste werd.

De kansen op een top-tien-klassering vielen in de eerste ronde – of beter gezegd eerste bochten – al in duigen. Bendsneyder werd constant gepasseerd door zijn collega’s en viel terug naar zevenentwintigste plaats. Deze zeventien verloren plekken zijn in het competitieve Moto2-veld nauwelijks goed te maken. De Nederlander kwam gedurende de race wel naar voren, maar finishte na zijn veelbelovende kwalificatie op een teleurstellende achttiende plek, waardoor hij geen WK-punten kon bijschrijven.

Bo Bendsneyder had ongetwijfeld meer verwacht van de Grand Prix van Amerika.

Snel vergeten

Voor Zonta van den Goorbergh werd het ook een Grand Prix om snel te vergeten. De 18-jarige coureur streed voor rechtstreekse kwalificatie naar Q2, maar crashte op het beslissende moment. In de Q1-kwalificatie reed Van den Goorbergh wel meerdere snelle sectoren, maar knoopte die tijden niet aan elkaar tot één snelle rondetijd. De RW-Idrofoglia Racing GP-coureur moest daardoor vanaf een teleurstellende vierentwintigste startplaats vertrekken. ‘Ik maakte fouten vandaag, waardoor we zo ver naar achteren staan. Dat mag niet gebeuren, maar we hebben wel de snelheid om in de race naar voren te komen’, was het eerlijke verhaal van de jonge Brabander na de kwalificatie.

In de race wist Van den Goorbergh al snel naar een positie binnen de top-twintig te komen, maar verder kwam hij niet. ‘Ik kreeg al vroeg in de race te maken met een technisch probleem, waardoor ik de race niet kon rijden zoals ik voor ogen had’, verklaarde hij na afloop. Hierdoor viel Van den Goorbergh al snel plaatsen terug en zou hij halverwege de race zijn motor de pits insturen.

Er werden helemaal geen WK-punten behaald door het Nederlandse RW-Idrofoglia Racing GP. Barry Baltus streed vorig jaar nog voor de podiumplaatsen in Austin, totdat hij ten val kwam. De Belg startte in de 2024-editie als twaalfde, maar zou in de race terugvallen naar een zestiende plaats net buiten de punten.

Joe Roberts reed in de Amerikaanse kleuren naar een tweede plaats voor eigen publiek.

Garcia verrast

Titelkandidaten Aron Canet en Fermin Aldeguer vertrokken vanaf de voorste twee startposities. Canet – nog winnaar tijdens de voorgaande Grand Prix in Portugal – kon niet leveren in de race en zou slechts als negende finishen. Aldeguer viel in een chaotische eerste ronde terug naar een achtste plaats. Sergio Garcia – die zich als derde had gekwalificeerd – nam verrassend de leiding voor thuisrijder Joe Roberts en Dennis Foggia. Het bleek geen toeval te zijn dat Garcia aan de leiding reed. De Spanjaard, die bezig aan zijn tweede Moto2-seizoen, reed zich meerdere seconden los van zijn achtervolgers. Daarachter kwam Aldeguer naar voren en haakte aan bij de podiumstrijd. Garcia maakte in de slotfase nog twee foutjes en had het geluk dat Roberts dat ook éénmaal deed, waardoor de Amerikaan hem niet meer kon achterhalen.

Garcia boekte zijn eerste Moto2-overwinning en is na Alonso Lopez en Canet de derde Spaanse winnaar uit drie Moto2-races in 2024. Doordat Garcia ook al goed had gescoord in Qatar en Portugal gaat hij nu aan de leiding in het Moto2-wereldkampioenschap. Roberts moest zich na zijn remfout eerst weer voorbij Aldeguer werken. In de slotfase had de Amerikaan het beste tempo van iedereen, maar kwam hij op de finishstreep een halve seconde tekort om een historische overwinning voor eigen publiek te behalen. Aldeguer maakte het podium compleet, maar de toekomstig MotoGP-coureur wacht nog op zijn eerste zege in 2024.

18. Bo Bendsneyder (NL), Kalex, +26,185;
DNF. Zonta van den Goorbergh (NL), Kalex.
  • 16 ronden = 88,208 KM
  • Racegemiddelde winnaar: 153,7 km/h
  • Snelste ronde (6e): Alonso Lopez (E), Boscoscuro, 2.08,210 = 154,7km/u (nieuw record)