vrijdag 3 mei 2024

Moto3 Catalonië 2023: spectaculaire zege voor David Alonso

David Alonso scoorde zijn tweede grand prix-zege op het Circuit de Barcelona-Catalunya. De 17-jarige Colombiaan won de zenuwslopende Moto3-race door een knappe inhaalactie in de laatste bocht. Daniel Holgado verloor – door een crash in de slotronde – belangrijke punten in het wereldkampioenschap.

Foto’s: ANP

Moto3 Oostenrijk 2023: historische pole & geweldige race voor Collin Veijer!

Naast Collin Veijer is er nog een grand prix-nieuwkomer die de laatste weken veel indruk maakt. De 17-jarige David Alonso won na de zomerstop de Moto3-race in Silverstone en op de Red Bull Ring kwam de Columbiaan in leidende positie ten val. Ook op het Circuit de Barcelona-Catalunya was Alonso opnieuw sterk. Er stond vrij veel wind gedurende de race, wat het nog lastiger maakte om te ontsnappen. Nadat Ivan Ortolá voor de eerste keer in zijn carrière vanaf pole position mocht starten gingen er veertien rijders na een geweldige race aan één lint de laatste ronde in. Kampioenschapsleider Daniel Holgado reed op kop, maar kwam in laatste omloop ten val. David Muñoz ging als leider op de laatste bocht af. De Spanjaard werd nog door Alonso gepasseerd met een strakke inhaalactie. Het betekende de tweede grand prix-zege voor Alonso. Jaume Masia werd tweede. Muñoz werd bij het uitkomen van de laatste bocht geraakt door Deniz Öncü, waarbij hij ten val kwam. Öncü kwam als derde over de finish, maar kreeg voor het incident een penalty wat hem naar een twaalfde plek in de einduitslag bracht. De laatste podiumplaats ging naar José Antonio Rueda. Ook Rueda is – net als Alsono en Veijer – een nieuwkomer in de Grand Prix. Zonder op het podium te eindigen werd Ayumu Sasaki met een vierde plaats de winnaar in de strijd voor de wereldtitel. Sasaki verkleinde de achterstand in het kampioenschap van 26 naar 13 punten op Holgado.