MX1: Cairoli tegen de Belgen

De op Sicilië geboren Antonio ‘Tony’ Cairoli (27) is de beste crosser van dit millennium. Punt! Hij werd in 2005 en 2007 wereldkampioen MX2 en voegde daar in de MX1 nog vier wereldtitels aan toe: 2009, 2010, 2011 en 2012. Hij verlengde al tijdens de eerste GP van dit jaar zijn contract met KTM tot en met het seizoen 2016. “Dan kan ik op tien wereldtitels staan en ben ik op gelijke hoogte met Stefan Everts gekomen”, grapte hij, maar hij bedoelde het wel degelijk serieus. In Qatar moest Cairoli de dagzege aan de Waal Clément Desalle laten, maar in Thailand zegevierde hij in beide manches en hij voert nu na twee GP’s het klassement aan.

De tijd dat Italianen niet uit de voeten konden op een zanderige baan, ligt al ver achter ons. Dat bewijst Cairoli wel. Een jaar geleden won hij in Valkenswaard beide manches (eerder won hij ook al in 2007, 2010 en 2011 op het Eurocircuit) en legde toen de basis voor zijn zesde wereldtitel. Later in het jaar won Cairoli nog eens beide manches in acht GP’s. Ook dit jaar geldt Cairoli als één van de belangrijkste favorieten voor de zege op het Eurocircuit.

Zijn belangrijkste opponenten zullen uit België komen, al mag een aantal Fransen ook niet kansloos worden geacht voor een hoge klassering. Clément Desalle (23) bezet na twee GP’s de tweede plaats in het klassement. Hij is zeker een kanshebber, getuige zijn beide tweede plaatsen van vorig jaar. Desalle sloot het wereldkampioenschap van 2012 af op de tweede plaats. Een tweede Belgische kanshebber is Ken de Dycker (28). De Dycker – teamgenoot van Cairoli – zegevierde in 2008 in Valkenswaard. Dat was de laatste Belgische zege in Valkenswaard. Ook Kevin Strijbos (27) is een rijder die de capaciteiten heeft om op het erepodium te komen. Strijbos is teamgenoot van Desalle.

Van Franse zijde moet rekening worden gehouden met Gautier Paulin (23). Achter Cairoli en Desalle werd hij vorig jaar derde in het wereldkampioenschap. De Rus Evgeny Bobryshev (25) is wellicht de enige die zich tussen de west-Europeanen kan dringen. Het is interessant om de verrichtingen van Tommy Searle, Joël Roelants en Jeremy van Horebeek te volgen. Deze drie waren vorig jaar nog geduchte tegenstanders van Jeffrey Herlings in MX2, maar omdat ze nu 23 jaar zijn hebben ze die klasse moeten verlaten en komen ze nu uit in de MX1. Searle doet het voortreffelijk en staat zelfs vijfde in de WK-stand.

Nederland kent dit jaar in Herjan Brakke de enige vaste vertegenwoordiger in de GP’s van de MX1. Maar de inwoner van Staphorst liep bij een internationale cross in het Italiaanse Mantova een schouderblessure op en kan voorlopig niet rijden. Zijn motor komt echter wel in actie in Valkenswaard en wordt bereden door Erik Eggens, die met zijn 35 jaar wel een veteraan mag worden genoemd. Twaalf jaar geleden won hij in Valkenswaard de GP in de destijds verreden 125cc-klasse. Omdat Eggens een vaste rijder vervangt, was hij niet afhankelijk van een wildcard.

Marc de Reuver (30) en Rick Satink (18) maken wel gebruik van een wildcard. De Reuver is al heel lang actief, maar laat dit jaar de GP’s schieten. Als hij zijn dag heeft, kan hij nog altijd mooie dingen laten zien. Satink was vorig jaar actief in de MX2 en scoorde toen WK-punten in Letland en Lierop.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?