maandag 15 april 2024

MX2 2023 voorbeschouwing: crossers uit Nederland en België lijken de toon te gaan zetten

Crossers uit Nederland en België lijken de toon te gaan zetten in de MX2. De Vlaming Jago Geerts mocht al ruiken aan de wereldtitel, maar greep er net naast, en ook Kay de Wolf lijkt klaar om voor het MX2-wereldkampionschap te gaan.

Fotografie: Fabrikanten, Jan Boer

Vooraf staat vast dat de MX2 een nieuwe wereldkampioen krijgt, want – in navolging van veel van zijn landgenoten – heeft tweevoudig  titelhouder Tom Vialle ervoor gekozen zijn loopbaan in de States te vervolgen. Drie jaar achter elkaar ging de MX2-titel naar Frankrijk, want tussen de beide eerste plaatsen van Vialle greep Maxime Renaux de wereldtitel. Voor een vierde Franse titel op rij komt slechts Thibault Benistant in aanmerking. De Yamaha-fabrieksrijder zal vermoedelijk de meeste concurrentie binnen zijn team mogen verwachten in de vorm van Jago Geerts. De Belg had afgelopen jaar heel lang dezelfde uitzichten op de wereldtitel als Vialle en boog pas in de slotfase van de competitie voor de Fransman.

MXGP 2023 voorbeschouwing: Nederlandse azen

Van Nederlandse zijde mogen goede prestaties worden verwacht van de fabrieksrijders van Husqvarna, Kay de Wolf en Roan van de Moosdijk, die in 2019 Europees kampioen werd. In dat jaar reed hij al enkele GP’s en werd heel verrassend derde in zijn vierde GP. Dat schiep verwachtingen voor het eerste GP-seizoen. Van de Moosdijk rondde dat jaar als zevende af en stond vijf keer op het erepodium: drie tweede plaatsen en tweemaal derde. Helaas kon de nu 22-jarige Brabander dat geen vervolg geven in de beide volgende seizoenen, waarin hij door blessures meer wedstrijden miste dan hij reed. Hopelijk kan Van de Moosdijk nu weer eens een heel seizoen aantreden.

Net als Van de Moosdijk eindigde ook De Wolf (18) in zijn vierde GP als derde. Dat was in 2021. Later dat jaar werd hij een keer tweede en nog tweemaal derde en eindigde in zijn debuutseizoen als zevende. Afgelopen jaar moest hij halverwege de competitie drie GP’s laten schieten. Voor hij geblesseerd raakte, was hij bezig aan een uitstekende serie: vierde, tweede, vierde en vijfde. Hij was het seizoen begonnen met een vierde en een derde plaats. In Lommel werd hij eerste en tweede. Jago Geerts was daar tweede en eerste en greep (omdat bij evenveel punten het resultaat van de tweede manche de doorslag geeft) de GP-zege. Een verdere podiumplaats was er in Finland, waar hij nogmaals een tweede plaats behaalde. Het leverde hem de zesde plaats in de eindstand op.

Als beloning voor het behalen van de Europese MX2-titel is Rick Elzinga (21) door Yamaha opgenomen in het fabrieksteam, naast Geerts en Benistant. Tussen de Europese wedstrijden door reed Elzinga in 2022 ook al vier GP’s, zodat hij weet waar hij dit jaar aan begint.

het snot voor de ogen worden gereden door crosstalent Kay de Wolf

De derde generatie Everts, de 18-jarige Liam, begint zijn tweede GP-seizoen als fabrieksrijder van KTM. Hij stond nog niet op het podium, maar één of meerdere podiumplaatsen mogen dit jaar wel van hem worden verwacht. Gezien zijn sterke rijden in het voorseizoen mag worden gerekend op goede prestaties van GP-debutant Lucas Coenen, de Belgische teamgenoot van De Wolf en Van de Moosdijk.

MX2 2023
Het Nestaan Husqvarna Factory Racing-team met #74 Kay de Wolf, #39 Roan van de Moosdijk en #96 Lucas Coenen.
Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen