vrijdag 1 maart 2024

WMX 2023 voorbeschouwing: vijfde wereldkampioen

Het wereldkampioenschap voor de dames wil maar geen volwaardige competitie worden. In 2022 stonden er slechts vijf wedstrijden op het programma, de GP-kalender van dit jaar vermeldt er zes. Daarbij gelukkig ook de Nederlandse GP in Arnhem. Als ze daar rijden is het precies drie maanden geleden dat ze hun vierde wedstrijd hadden. Niet alleen geen volwaardige kalender, ook nog eens een verre van evenwichtige planning van hun wedstrijden.

Fotografie: Fabrikanten, Jan Boer

Nancy van de Ven (25) reed tien jaar geleden al haar eerste GP. Inmiddels heeft ze 58 GP’s gereden. Daarvan won ze er zes en stond ze 32 keer op het podium, een percentage van 55%. In de WK-eindstand is ze nooit lager geëindigd dan de vijfde plaats (twee keer). Ze werd eenmaal vierde, ook eenmaal derde en maar liefst vijf keer tweede. Afgelopen jaar behaalde ze dan eindelijk de wereldtitel en voegde ze zich bij Dave Strijbos, John van den Berk, Pedro Tragter en Jeffrey Herlings als vijfde Nederlandse wereldkampioen in de solocross.

WorldSBK Australië en Indonesië: zware crash Michael van der Mark

Lynn Valk (20) rijdt net als haar broer Cas voor het Fantic-fabrieksteam van vader en zoon Maddii. In Portugal zegevierde ze vorig jaar in beide manches, haar enige GP-zege tot nu toe. In het wereldkampioenschap eindigde ze als tweede. Valk begint aan haar zesde jaar in de GP’s. Shana van der Vlist wordt komende maand 24 en maakte in 2015 haar GP-debuut. Inmiddels heeft ze 42 GP’s gereden, waarvan ze er twee winnend afsloot: Lommel in 2021 en Riola Sardo afgelopen jaar. Haar vierde plek van 2022 is haar hoogste klassering in het eindklassement.

In hun jacht op de wereldtitel mogen ze de zwaarste concurrentie verwachten van de Nieuw-Zeelandse Courtney Duncan, die vorig jaar aan slechts drie van de vijf GP’s kon deelnemen, maar er daar wel twee van won. De dames beginnen twee weken later dan de mannen aan hun titelstrijd, hun eerste GP is op Sardinië.

Sinds ze afgelopen najaar vijftien werd mag Lotte van Drunen meedoen aan het WK voor de dames. Kort na haar verjaardag reed ze in Turkije al in de slot-GP en werd daarin twee keer zevende. Kan zij zich dit jaar meten met de top?

Lynn-Valk
Lynn Valk gaat op een Fantic op titeljacht.
Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen