dinsdag 16 april 2024

MXGP Argentinië 2024: droomstart Kay de Wolf

Wat een begin van het nieuwe seizoen voor Kay de Wolf. Hij won de GP van Argentinië en gaat als klassementsleider naar de tweede GP. In de MXGP eindigden drie Nederlanders in de top-tien.

Het is altijd weer even afwachten hoe de krachtsverhoudingen liggen bij aanvang van een nieuw seizoen. Er zijn weliswaar enkele internationale wedstrijden verreden, maar die zeggen niet alles. Niet iedereen rijdt er voluit en geen enkele cross kent een bezetting gelijk aan die van een Grand Prix. Bij de openings-GP in het Argentijnse Villa La Angostura was Liam Everts er in de MX2 niet bij, omdat hij herstellende is van een gebroken duim. Verder waren alle opponenten van De Wolf er wel. Hij begon op zaterdag goed aan het weekend door in de kwalificatierace tweede te worden achter zijn Husqvarna-teamgenoot Lucas Coenen.

Voor de tweede keer won Kay de Wolf een GP, links Simon Längenfelder, rechts Mikkel Haarup, die Triumph meteen een podiumplaats schonk.

Winst als verrassing

In de eerste manche pakte Coenen kopstart, maar al in de eerste ronde schoof zijn voorwiel weg en kwam hij hard ten val. Met een uiterst pijnlijke pols zocht de Belg het rennerskwartier op. De Wolf zat er goed bij, was vijfde bij de eerste doorkomst en wist zich op te werken naar de derde plaats. In de laatste bocht wist hij zich nog langs Thibault Benistant te wurmen en werd zodoende tweede achter Simon Längenfelder.

Na een intensieve behandeling door een fysiotherapeut was Coenen in staat in de tweede manche van start te gaan. Daarin bleek hij voluit te kunnen gaan en leidde zelfs in de slotfase. Maar met de finishvlag in zicht kwam hij ten val en eindigde als derde. De Wolf bezette lang de vierde plaats, maar door een sterk slot aan het eind van de manche klom hij op naar de tweede plaats, die ook tot zijn eigen verrassing zelfs nog tot de winst leidde en hem de GP-zege opleverde en de leiding in de WK-stand. De Wolf: ‘Het is mooi om nu de rode leidersplaat op mijn motor te hebben, maar dat zegt in deze fase van het kampioenschap nog niet veel, omdat er nog veel wedstrijden komen. In het begin van het weekend liep alles nog niet naar wens, maar ik wist me steeds te verbeteren. Tijdens de wintertraining heb ik me gefocust op het lang achter elkaar doorrijden met een sprint op het eind van de sessie. Dat heeft zich nu uitbetaald met het winnen van de GP.’

MXGP 2024: Herlings’ rivalen

Rick Elzinga zat nog maar drie weken op de motor. Geen ideale voorbereiding op een nieuw seizoen. Desondanks wist hij in beide manches met een tiende en een negende plaats goed te scoren. Jens Walvoort, die voor KTM SB Racing aan alle GP’s gaat meedoen, scoorde in beide manches met een 19e en een 20e plaats. Kay Karssemakers moest zijn terugkeer in de GP’s noodgedwongen uitstellen. Goed hersteld van een sleutelbeenbreuk in december liep hij recent een blessure aan zijn borstbeen op.

Triumph kan terugkijken op een geslaagd debuut in de MX2, met de derde plaats voor Mikkel Haarup achter De Wolf en Simon Längenfelder. Andrea Adamo (dit jaar opnieuw met nummer 80 en niet met nummer 1, waar hij als wereldkampioen mee mag rijden) verkeert nog niet in de vorm van afgelopen jaar en bleef steken op de achtste en vijfde plaats.

Jorge Prado begon prima aan de verdediging van zijn wereldtitel.

Sterke start Prado

De Nederlanders deden het aardig in de MXGP, maar konden zich niet bemoeien met de strijd om de hoogste klasseringen. Jeffrey Herlings scoorde uiteindelijk de meeste punten en staat na de eerste GP op de zevende plaats, gevolgd door Glenn Coldenhoff en Calvin Vlaanderen. Lars van Berkel was na de Enduro del Verano van het WK-zandrace in Argentinië gebleven en kwam tot vijf WK-punten.

De winst was voor wereldkampioen Jorge Prado (die in tegenstelling tot Adamo wel met nummer 1 rijdt). Met hem stonden de voormalige wereldkampioenen Romain Febvre en Tom Gajser op het erepodium. Opvallend was het sterke rijden van Pauls Jonass.

Voor de beide Belgen verliep de eerste manche van de MXGP-klasse rampzalig. Brent van Doninck (afgelopen jaar langdurig uitgeschakeld vanwege een heup uit de kom) brak een bovenbeen, terwijl MXGP-debutant Jago Geerts met een gebroken sleutelbeen en elleboog huiswaarts keerde.


Uitslagen MXGP Argentinië 2024

Kwalificatie: 1. Gajser; 2. Febvre; 3. Jonass; 4. Prado; 5. Renaux; 6. Herlings; 7. Seewer; 8. Monticelli; 9. Vlaanderen; 10. Guillod.

1e manche: 1. Prado; 2. Febvre; 3. Jonass; 4. Renaux; 5. Gajser; 6. Coldenhoff; 7. Seewer; 8. Herlings; 9. Vlaanderen; 10. Watson; 11. Guillod; 12. Horgmo; 13. Monticelli; 14. Toendel; 15. Pancar; 16. Gifting; 17. Cordovez; 18. Van Berkel; 19. Rolando; 20. Villarongo Muga.

2e manche: 1. Gajser; 2. Prado; 3. Febvre; 4. Jonass; 5. Seewer; 6. Renaux; 7. Herlings; 8. Coldenhoff; 9. Vlaanderen; 10. Horgmo; 11. Guillod; 12. Watson; 13. Monticelli; 14. Pancar; 15. Gifting; 16. Brumann; 17. Toendel; 18. Aparecido dos Santos; 19. Van Berkel; 20. Benenaula.

GP: 1. Prado; 2. Febvre; 3. Gajser.

WK-stand na 1 GP
1. Jorge Prado (E), GasGas, 54;
2. Romain Febvre (F), Kawasaki, 51;
3. Tim Gajser (SLO), Honda, 51;
4. Pauls Jonass (LV), Honda, 46;
5. Maxime Renaux (F), Yamaha, 39;
6. Jeremy Seewer (CH), Kawasaki, 34;
7. Jeffrey Herlings, KTM, 32;
8. Glenn Coldenhoff, Fantic, 28;
9. Calvin Vlaanderen, 26;
10. Valentin Guillod (CH), Honda, 21;
18. Lars van Berkel, Honda, 5.

Uitslagen MX2 Argentinië 2024

Kwalificatie: 1. L. Coenen; 2. De Wolf; 3. Adamo; 4. Längenfelder; 5. Benistant; 6. Rossi; 7. Osterhagen; 8. Bonacorsi; 9. S. Coenen; 10. Zanchi.

1e manche: 1. Längenfelder; 2. De Wolf; 3. Benistant; 4. Rossi; 5. Haarup; 6. S. Coenen; 7. Zanchi; 8. Adamo; 9. Prugnières; 10. Elzinga; 11. McLellan; 12. Chambers; 13. Bonacorsi; 14. Oliver; 15. Fredriksen; 16. Bruce; 17. Osterhagen; 18. Weckmann; 19. Walvoort; 20. Ambjörnson.

2e manche: 1. De Wolf; 2. Haarup; 3. L. Coenen; 4. Längenfelder; 5. Adamo; 6. McLellan; 7. Benistant; 8. Zanchi; 9. Elzinga; 10. S. Coenen; 11. Chambers; 12. Rossi; 13. Braceras; 14. Bonacorsi; 15. Fredriksen; 16. Prugnières; 17. Osterhagen; 18. Bruce; 19. Oliver; 20. Walvoort.

GP: 1. De Wolf; 2. Längenfelder; 3. Haarup.

WK-stand na 1 GP
1. Kay de Wolf, Husqvarna, 56;
2. Simon Längenfelder (D), GasGas, 50;
3. Thibault Benistant (F), Yamaha, 40;
4. Mikkel Haarup (DK), Triumph, 38;
5. Andrea Adamo (I), KTM, 37;
6. Marc-Antoine Rossi (F), GasGas, 32;
7. Lucas Coenen (B), Husqvarna, 30;
8. Ferruccio Zanchi (I), Honda, 28;
9. Sascha Coenen (B), KTM, 28;
10. Camden McLellan (SA), Triumph, 25;
11. Rick Elzinga, Yamaha, 23;
21. Jens Walvoort, KTM, 3.
Negen jaar na het behalen van de wereldtitel is Romain Febvre nog steeds een titelkandidaat.

Foto’s: Fabrikanten

Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen