zaterdag 15 juni 2024

MXGP Ernée en Teutschenthal: Tim Gajser op titelkoers

Na 11 van de negentien Grands Prix is er van spanning in de titelstrijd in de MXGP geen sprake. Tim Gajser leidt met een voorsprong van 101 punten. In de MX2 blijft het tussen Jago Geerts en Tom Vialle spannend.

Fotografie: Infront en fabrikanten

Dat Tim Gajser er zo riant voor staat heeft twee oorzaken. In de eerste plaats natuurlijk zijn rijden. Hij won de helft van het aantal verreden manches. Daarnaast wordt de concurrentie geteisterd door blessures. De twee belangrijkste titelkandidaten van het afgelopen jaar – Herlings en Febvre – hebben zware blessures opgelopen. Herlings zal zelfs het hele seizoen niet achter het starthek plaatsnemen. Febvre brak in de winter een been tijdens een stadioncross. Hij maakte in Duitsland zijn rentree. Omdat hij dit seizoen toch niet kan meedoen om de titel was de Fransman zo verstandig om pas aan zijn GP-seizoen te beginnen op het moment dat hij weer volledig fit was. Een terugkeer in zijn thuis-GP in Ernée lag voor de hand, maar Febvre wachtte nog een week en was pas in Teutschenthal van de partij. Met een vierde en een zevende plaats mag hij tevreden zijn over zijn eerste optreden dit jaar.

MXGP Intu Xanadú-Arroyomolinos: Coldenhoff en Bogers op podium

Naast de vreugde over de terugkeer van Febvre was er het afhaken van Maxime Renaux. De wereldkampioen MX2 van afgelopen jaar kwam in de eerste ronde van de kwalificatierace zwaar ten val. Onderzoek in het ziekenhuis van Halle wees uit dat hij vier rugwervels heeft gebroken. Hij ging meteen naar België voor verder onderzoek en behandeling. De nummer twee in de WK-stand na de Franse GP zullen we voorlopig niet aan de start zien.

Van de overige rijders heeft Gajser niets te vrezen. Eigenlijk is niemand in staat om constant goede prestaties te leveren, al was Jeremy Seewer in beide GP’s steeds voorin te vinden. De Zwitser zegevierde twee keer (GP-winnaar in het modderige Ernée waar een groot deel van de rijders de kwalificatie race aan zich voorbij liet gaan en tweede in Teutschenthal) en was daarnaast nog tweede en derde. Zijn achterstand op Gajser is 101 punten. Zonder blessures van Gajser heeft de gouden WK-medaille zijn bestemming al wel gevonden, voor het verdere eremetaal zijn Seewer en Jorge Prado de belangrijkste kandidaten nu Maxime Renaux een tijd uitgeschakeld zal zijn.

Jorge Prado.

De Nederlanders presteerden wisselend. Na een twaalfde plaats in de eerste manche wist Glenn Coldenhoff de tweede manche in Ernée te winnen, zijn eerste manchezege van dit jaar. In Duitsland zat er niet meer in dan een tiende en achtste plaats. Brian Bogers meldde zich in Frankrijk ziek af en behaalde in Duitsland slechts negen punten. Calvin Vlaanderen werd nog vierde in de tweede Duitse reeks, maar scoorde overall weinig punten. Davy Pootjes bleef puntloos bij zijn rentree na lang blessureleed.

Nu weer Jago Geerts

In de MX2 profiteerde Jago Geerts van het uitvallen van rivaal Tom Vialle in de tweede race in Duitsland, nadat de Fransman de eerste had gewonnen voor de Belg. Op Franse bodem deden ze nauwelijks voor elkaar onder. Daar won Vialle de GP met een eerste en een derde plaats en werd Geerts beide keren tweede. Geerts leidt nu weer het klassement, maar het verschil is slechts acht punten. Verrassende winnaar in Duitsland werd Thibault Benistant met een derde en een eerste plaats. Na het missen van drie wedstrijden was Kay de Wolf er weer bij. Het leverde hem twee elfde plaatsen op. Kay Karssemakers kwam tweemaal als veertiende over de finish.

WK-standen

MXGP na 22 manches

1. Gajser, Honda, 485;
2. Seewer, Yamaha, 384;
3. Prado, GasGas, 366;
4. Renaux, Yamaha, 365;
5. Coldenhoff, Yamaha, 330;
7. Bogers, Husqvarna, 252;
10. Vlaanderen, Yamaha, 227.

MX2 na 22 manches

1. Geerts, Yamaha, 460;
2. Vialle, KTM, 452;
3. Längenfelder, GasGas, 353;
4. Horgmo, Kawasaki, 326;
5. Haarup, Kawasaki, 319;
10. De Wolf, Husqvarna, 231;
16. Karssemakers, KTM, 92;
21. Van de Moosdijk, Husqvarna, 55;
23. Elzinga, Yamaha, 49.

Quotes

Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen