zondag 19 mei 2024

Natuurorganisaties klagen over geluidsoverlast: Hondapark Olmen verliest vergunning

De Raad van State heeft zojuist voor de tweede maal de vergunning van het motorcrossterrein Hondapark in Olmen ingetrokken. Dat na klachten van natuurorganisaties. De gemeente Balen betreurt de beslissing, maar daar blijft het deze keer niet bij: er staat protest van de crossers gepland op zaterdag 17/2, met steun van de boerenprotesten.

Geluid

De Raad van State heeft de vergunning van Hondapark andermaal ingetrokken nadat natuurorganisaties hebben geklaagd over geluidsoverlast. Als reden wordt aangegeven dat een artikel uit de wetgeving van 1999 over geluid niet goed is onderzocht.  In september 2021 kreeg Hondapark nog een vergunning van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Met deze vernietiging komt de bal opnieuw in haar kamp te liggen.

Lezerstest Honda Africa Twin Adventure Experience Hondapark Olmen

Laatste Kempense crossterrein

Voorlopig wordt Hondapark in Olmen nog wel gebruikt, maar enkel met lichte motoren. Met een vergunning mag er ook met zwaardere en luidere motoren gecrosst worden, als je slaagt voor een geluidsstudie. In Vlaanderen zijn er momenteel nog slechts twee crossterreinen waar je met zwaardere motoren kan rijden, met name in Lommel en Genk. Dit nadat eerder MC Lille ook al z’n vergunning kwijtraakte. Met Hondapark verliezen de Kempen potentieel hun enige overgebleven crossterrein.

Ook het gemeentebestuur van Balen betreurt de beslissing. Naar hun zeggen ontvangen ze op de gemeente weinig klachten over Hondapark. En als die er komen is dat vaak van buiten de gemeente en steeds uit dezelfde hoek.

Genoeg is genoeg: protestacties gepland

Voor de motorcrossgemeenschap is de maat vol. Er is een protestactie aangekondigd door crossers, nu zaterdag 17/2, die zal plaatsvinden in Mol. Daarbij worden de handen in elkaar geslagen met de aanzwellende boerenprotesten.

Tekst: Pieter Ryckaert
Afbeelding: motornieuws.be

Honda Park
Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen