woensdag 5 oktober 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Sport en politiek kun je niet scheiden

Foto Dorna

Hoewel velen het ons doen willen geloven, kun je sport en politiek niet scheiden. Iets dat ook deze MotoGP-gridfoto laat zien. Uiteraard gemaakt om een statement af te geven tegen de Russische invasie in Oekraïne. Een paar dagen later, op 5 maart, kwam er vanuit de FIM een zwaarder statement. Per direct mogen Russische en Wit-Russische deelnemers en officials voor onbepaalde tijd niet meer deelnemen aan FIM-evenementen en FIM-activiteiten. Eerder werden al alle FIM-wedstrijden in Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne van de kalender gehaald. Hoewel het uiteraard totaal in het niet valt bij al het leed in Oekraïne, zijn vooral voor de hechte ijsspeedway-wereld de gevolgen groot van deze FIM-sanctie. En dus ook voor de organisatie van de WK-finale in Heerenveen, die in een verklaring het volgende laat weten:

‘We vinden het ontzettend jammer dat we onze Russische vrienden niet gaan zien in Heerenveen. De reden is duidelijk – de oorlog in Oekraïne moet op wat voor manier ook gestopt worden, en we willen ons er op alle mogelijke manieren tegen uitspreken. Toch hopen we vooral dat we snel weer één ijsspeedwayfamilie kunnen zijn.’

MotoGP Qatar: sensationele en emotionele zege Enea Bastianini

Een hoopvolle gedachte waar wij ons graag bij aansluiten, want wat zou het mooi zijn als alle ellende in Oekraïne liefst gisteren nog voorbij is.

Sport en politiek
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen