zaterdag 15 juni 2024

Toprak Razgatlıoğlu van Yamaha naar BMW

Toprak Razgatlıoğlu, de Turkse Superbike-wereldkampioen van 2021 en Yamaha-coureur bereidt zich voor op een gedurfde nieuwe carrièrestap: een overstap naar BMW in 2024.

Afscheid van Yamaha

Toprak Razgatlıoğlu, de wereldkampioen Superbike van 2021, beëindigt aan het einde van het seizoen 2023 zijn succesvolle vierjarige samenwerking met het Pata Yamaha Prometeon WorldSBK Team. De Turkse rijder, die al op jonge leeftijd zijn potentieel op twee wielen toonde, is op zoek naar een nieuwe uitdaging voor 2024.

Razgatlıoğlu begon zijn carrière bij Yamaha met een indrukwekkende overwinning bij zijn debuut op Phillip Island in 2020, en door de jaren heen heeft hij zich gevestigd als een van de meest succesvolle rijders in de WorldSBK-geschiedenis van Yamaha, met een totaal van 30 overwinningen, waarmee hij het vorige record van Noriyuki Haga overtreft.

Van MotoGP naar WorldSBK: Remy Gardner bevrijd in de World Superbike

De kampioen van 2021

Het seizoen 2021 was getuige van een van de grootste titelgevechten in de geschiedenis van WorldSBK, met Razgatlıoğlu in gevecht met Jonathan Rea voor de wereldkampioenschapskroon. Uiteindelijk zegevierde de Turkse rijder en verzekerde zich van Yamaha’s eerste titel in deze klasse sinds Ben Spies in 2009.

In het seizoen 2022 was Razgatlıoğlu opnieuw verwikkeld in een felle strijd om het kampioenschap met Rea en Ducati’s Alvaro Bautista. Hoewel hij de titel nipt misliep, sloot hij het seizoen af met meer overwinningen (14) dan het jaar ervoor en vier pole positions.

Een nieuw hoofdstuk bij BMW

Vanaf het seizoen 2024 begint Razgatlıoğlu aan een nieuw hoofdstuk in zijn carrière door toe te treden tot de BMW Motorrad Motorsport-familie in het FIM Superbike World Championship (WorldSBK). De 26-jarige coureur zal uitkomen op de BMW M 1000 RR van het ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team.

Razgatlıoğlu, die sinds 2018 in WorldSBK racet, heeft tot nu toe in zijn carrière 33 overwinningen en in totaal 93 podiumplaatsen gescoord in 168 WorldSBK-races. Zijn grootste succes was ongetwijfeld het winnen van het World Superbike-kampioenschap in het seizoen 2021.

BMW Motorrad is verheugd om Razgatlıoğlu volgend seizoen te verwelkomen in hun WorldSBK-fabrieksrijdersteam. Marc Bongers, directeur van BMW Motorrad Motorsport, is ervan overtuigd dat Razgatlıoğlu zich snel in de BMW Motorrad Motorsport-familie zal nestelen en kijkt uit naar de samenwerking en de gezamenlijke toekomst.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

1 Reactie

Reacties zijn gesloten.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen