zaterdag 2 december 2023

Wereldtoppers: GP zijspancross, EK grasbaan zijspan, WK langbaan

GP zijspancross Kaplice (CZ), 4 september: Alle WK-kansen nog open voor Bax/Cermak

Etienne Bax en Ondrej Cermak hebben nog alle kans op de wereldtitel zijspancross. In het Tsjechische Kaplice pakte Bax/Cermak na een lichte touché met Vanluchene/Bax de kopstart in de eerste manche en reed onbedreigd naar de winst. In de tweede manche startte Bax/Cermak als vijfde om op de finish derde te worden op de smalle baan in Tsjechië. De jongere broer van Etienne, bakkenist Robbie Bax, won aan de zijde van de Belg Vanluchene de GP in Kaplice. In de eerste heat waren zij met een tweede plek de enige die Bax/Cermak nog iets konden volgen. In de tweede manche pakte Vanluchene/Bax dan de kopstart en kende een felle strijd met Hermans/Musset. Hermans greep ook de eerste plek door slim binnendoor te duiken bij Vanluchene. Later echter kwam Hermans te ver naar buiten in een bocht en kon Vanluchene/Bax de leiding terugpakken om de heat én de GP te winnen. Hermans/Musset werd dan totaal derde, na winnaars Vanluchene/Bax en tweede team Bax/Cermak. Omdat het WK-leidersduo Varik/Kunnas minder punten scoorde dan Bax/Cermak is alle kans op de wereldtitel voor het Nederlandse team Bax nog aanwezig. Bax staat nu slechts vijf punten achter leider Varik met op 18 september de WK-finale in het Duitse Rudersberg.

EK grasbaan zijspan Eenrum, 28 augustus: EK brons voor Wilfred Detz en Wendy Arling

Wilfred Detz en Wendy Arling kenden in het verleden weinig geluk tijdens de EK-finales die ze reden. Nog nooit was er eremetaal voor hen weggelegd. Ook dit jaar begonnen ze met tegenslag aan de belangrijkste wedstrijd van het jaar en leken niet in aanmerking te komen voor de prijzen. Maar nu wisten ze het tij te keren en op de droombaan van Eenrum het brons te veroveren.

Na twee series stonden er slechts twee punten achter de naam van het koppel uit het Groningse Musselkanaal, dat zowel op als naast het span een setje vormt. Problemen met de versnellingsbak waren hier debet aan. Daarna besloten ze van een andere motor gebruik te maken en prompt wisten ze hun derde rit te winnen. Via de winst in de B-finale mochten ze in de A-finale om de Europese titel gaan strijden. Ook Sven Holstein met zijn Engelse bakkeniste Natascha Bartlett wist zich hiervoor te plaatsen. Detz reed in de beslissende A-finale direct in het voorste gelid mee en leek voor het zilver te kunnen gaan. In de laatste ronde reden ze net iets teveel op safe en daarvan profiteerde het Britse duo Godden/Smith. Zij kwamen buitenom naar de tweede plaats. Detz en Arling waren echter dolgelukkig met het brons. Holstein eindigde in de finale als vijfde.

Markus Venus en Markus Eibl (11) werden in Eenrum Europees kampioen. Sven Holstein en Natascha Bartlett (5) eindigden als vijfde.

De titel ging naar het Duitse duo Markus Venus en Markus Eibl. Na het stoppen van William Matthijssen waren zij op voorhand al de favorieten voor de titel. Toch dreigde het in de aanloop naar het evenement nog even fout te gaan voor Venus. Zijn vaste bakkenist Markus Heiss testte positief op corona. In de ervaren Eibl vond Venus een prima vervanger, maar was het nog penibel om tijdig alle licenties voor elkaar te krijgen. Dat lukte op het laatste moment. Eén gezamenlijke training in Eenrum was voldoende om goed genoeg op elkaar ingespeeld te raken en de titel te veroveren.

WK langbaan Morizès (F), 3 september: Hummel verliest terrein

Matthieu Tresarrieu deed tijdens zijn thuiswedstrijd in Morizès goede zaken voor het kampioenschap. De Fransman won de wedstrijd, terwijl naaste belagers Chris Harris en Romano Hummel het podium niet haalden.

Hummel staat ook na de vierde van zes wedstrijden voor de WK grasbaanracen op de derde plaats in de tussenstand. In Morizès reed hij goede series en plaatste zich als tweede voor de finale. Hierin strandde hij echter op een vierde plaats. Zijn achterstand op klassementsleider Tresarrieu liep hierdoor op tot 26 punten. De kans dat Hummel zijn wereldtitel van vorig jaar kan prolongeren is daardoor nagenoeg verkeken. Er moet tijdens de resterende twee races een klein wonder gebeuren. Enkel een hele slechte dag van Tresarrieu kan hem nog terug in de race brengen. Maar zijn Franse concurrent is dit seizoen uiterst constant. Na een vierde plaats tijdens de openingsrace in Polen, wist hij de volgende drie GP-ronden te winnen.

Voor het zilver komen nog een flink aantal rijders in aanmerking. Naast Harris en Hummel is ook Theo Pijper nog niet kansloos voor eremetaal. De in Schotland levende Fries heeft dit jaar een abonnement op de kleine finale. Deze wist hij ook al drie keer te winnen, eenmaal eindigde hij als tweede. Pijper staat nu zesde in het tussenklassement, op veertien punten van tweede man Harris.

Mika Meijer (54) weet het klassementsleider Mathieu Tresarrieu knap lastig te maken in Morizès.

Invaller Mika Meijer reed in Frankrijk een uitstekende wedstrijd. Hij maakte het Tresarrieu in de series tot tweemaal toe heel lastig. De 21-jarige Meijer plaatste zich voor het eerst in zijn loopbaan voor de B-finale. Helaas werd hij hier door technische problemen getroffen en finishte als laatste. In het dagklassement betekende dat een tiende plaats voor Meijer.

Zaterdag wordt in het Duitse Vechta de vijfde wedstrijd van het kampioenschap verreden. De finale is op 25 september op het Speed Centre in Roden.

Kort door de bocht

Supermoto

Jeffrey Ganseman en Renzo van der Hoek hebben zich goed gemanifesteerd in de SUPERMOTO in Chimay. In de eerste race reed Van der Hoek al snel in de top-10, Ganseman kon zich vooral op het onverharde gedeelte opwerken en in de laatste ronde de achtste plaats pakken voor Van der Hoek. In de tweede manche werd Ganseman tiende voor Van der Hoek. Sebastien Bouillon werd totaalwinnaar, Ganseman zevende, Van der Hoek tiende.

BSB

Jaimie van Sikkelerus heeft een bewogen BSB-ronde op Cadwell Park afgesloten met zijn eerste podiumplaats van het seizoen. Gedurende het weekend ging er tweemaal een motorblok kapot. De coureur uit Akersloot wist zich in de tweede British Supersport-race te revancheren en zich knap op te werken naar een derde plaats. Van Sikkelerus staat op een zesde plaats in de tussenstand.

ONK Grasbaan

Romano Hummel veroverde bij het ONK GRASBAAN in Uithuizen de Nederlandse titel in de specialklasse. Door een val in zijn eerste rit maakte hij het ongewild nog spannend en kon Jannick de Jong zijn achterstand halveren. Hummel herstelde zich en wist ook de wedstrijd in Uithuizen te winnen. Zilver en brons gingen naar Jannick de Jong en Mika Meijer. Bij de zijspannen bleven Wilfred Detz en Wendy Arling dit seizoen ongeslagen en pakten hun eerste Nederlandse titel voor de combinaties Carvill/Kempa en Möller/Frohbös.

IDM

Veel Nederlands succes tijdens de IDM-ronde op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Scott Deroue wist de tweede IDM Supersport 300-race op zijn naam te schrijven, terwijl Walid Khan tweemaal tweede werd. In de IDM Supersport-klasse eindigden de jonge talenten Melvin van der Voort (17) en Twan Smits (18) in de beide races op het podium.

Internationale Enduro Zesdaagse

Het Junior Trophy Team, bestaande uit Mike Bokslag, Marc Zomers en Tommie Jochems, is als achtste geëindigd in de INTERNATIONALE ENDURO ZESDAAGSE in Frankrijk. In totaal namen er twintig Nederlandse enduro-rijders in Le Pluy en Velay deel, die in verschillende clubteams reden. Er deden zestien World Junior Trophy teams mee. Winnaar werd net als vorig jaar Team Italy.

FIM MiniGP Netherlands

De 11-jarige Levi Flier uit Doornspijk was het meest succesvol bij de FIM MINIGP NETHERLANDS op Assen. De eerste manche won Flier voor Dean Gouw en Van Kalkeren. Die werd in de tweede manche tweede, pal achter Flier en nipt voor Gouw. Met een gelijk aantal punten werd Van Kalkeren in totaal tweede en hij mag samen met Levi Flier begin november deelnemen aan de FIM MiniGP World Series in Valencia. De winnaar en de top-3 krijgen dan een kans om door te stromen naar de Red Bull Rookies Cup, de British Talent Cup of de Northern Talent Cup.

FIM Enel

Dominique Aegerter is de 2022-FIM ENEL MOTOE WORLD CUP-kampioen. Tijdens de slotronde in Misano had de Zwitser aan een tweede plaats in de eerste race genoeg om de titel veilig te stellen. De MotoE-races werden gewonnen door Mattia Casadei en Matteo Ferrari. Aegerter heeft een serieuze kans op nog een titel dit jaar, aangezien hij met Ten Kate Racing Yamaha ook het WK Supersport-klassement aanvoert.

JuniorGP MOTO3

Tijdens de JUNIORGP MOTO3-race in Misano is Collin Veijer in veelbelovende positie uitgevallen. De 17-jarige coureur mocht vanaf de tweede startrij vertrekken en reed in de kopgroep toen hij met een technisch probleem moest opgeven. Veijer won dit seizoen al eens een race in deze Grand Prix-opstapklasse.

Dutch Supercross

Vanwege de grote prijsstijgingen van de laatste maanden en een verzekering die een pandemie niet dekt, heeft de organisatie besloten de DUTCH SUPERCROSS (gepland in het laatste weekend van oktober) in Zuidbroek geen doorgang te laten vinden.

Emil Bilars, Gert Bos, Asse Klein, Kees Siroo Fotografie Gert Bos, Rik Claeys

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image