dinsdag 25 juni 2024

Internationale BMW GS Trophy: dag 3

Van 4 t/m 10 september rijden 21 teams uit alle windstreken om de winst in de Internationale BMW GS Trophy. Aan de hand van proeven en opdrachten wordt uiteindelijk bepaalt welk team er met de trofee vandoor gaat. Maar in essentie gaat het daar niet om in de BMW GS Trophy. Kameraadschap, GS-avontuur en lol maken zijn veel belangrijker. Nikki van der Spek doet verslag.

Dag 3 van de Internationale BMW GS Trophy begon weer vroeg: 04.30. Willem had een slechte nacht, want voor hij zich in zijn slaapzak kon hullen, moest hij eerst een krab (!) uit zijn tent verjagen. Het was de vorige avond hoe dan ook lat geworden vanwege de videocontest. De video moest om 24.00 uur online worden gezet. Er konden dus mar een paar uur slaap worden gepakt.

Bekijk de video van rijdag 3

Zwaarste dag van de BMW GS Trophy

De derde dag van de BMW GS Trophy is een van de zwaarste dagen. Er stonden maar liefst 200 km op het programma, waarvan 130km aan offroad. Na een goed ontbijt waren Remy, Willen en Michael er klaar voor. De teamspirit was terug nadat gisteren de score bekend was gemaakt. Vandaag was het zaak de stijgende lijn vast te houden.

De eerste specialstage was een vierkant vak waar TeamNL al rijdend een oliefles moesten doorgeven aan elkaar. Stapvoets rijden met één hand op ongelijke ondergrond ging het team goed af en de oefening verliep soepel en zonder fouten. Aan het einde van de zware dag begon het lange duimen, hopend dat de tijd snel genoeg was zodat er weer wat punten gepakt konden worden.

We vervolgen onze weg en het is zaak eerst een tankstation te vinden, want we rijden bijna allemaal op reserve. Aangekomen bij het eerste tankstation blijkt de groep voor ons deze compleet leeg te hebben getankt. Dus we rijden door diverse dorpen om een station te vinden waar ze wel nog wat hebben. Met nog een paar kilometer in onze tank kunnen we deze eindelijk bijvullen.

Hardcore offroad

Nadat we op een mooie plek in de natuur ons lunchpakket krijgen, staat ons een heftig stuk te wachten. Steile beklimmingen en afdalingen, stenen, flinke keien en modder, een hele hoop modder. De één na de ander glijdt opzij of staat vast. Hier is iedereen voor gekomen, vies worden en hardcore offroad. Een super geslaagde middag, die gelijk een goede opwarmer is voor de volgende opdracht. Een parcours rijden met z’n drieën achter elkaar aan op snelheid.

Het begint met enkele korte bochten, gevolgd door een heuvel, een kuil en vervolgens langs een schuine helling met stenen het parcours weer uit. Een korte track waar veel teams doorheen vliegen, net als TeamNL. Na de opdracht is het tijd om neer te strijken op het basekamp dicht tegen de Griekse grens waar we dit keer twee nachten verblijven. Dat scheelt weer een keertje de tent opzetten.

Lichtjes teleurgesteld

Na het uitgebreide avondeten vol Albanese gerechten is het tijd om de score bekend te maken. De eerste oefening scoort TeamNL een nette plaats 7, de tweede oefening op een 8ste plaats. Ook de uitslag van de kennistest werd bekend gemaakt. Maar liefst vier teams zijn op de 8ste plaats geëindigd! In het tussenklassement staat TeamNL op plaats 9. Remy, Willem en Michael zijn een klein beetje teleurgesteld omdat ze toch hadden verwacht iets in te lopen. Maar niets is zo veranderlijk als de BMW GS Trophy; er kan nog van alles gebeuren.

Nikki van der Spek
Nikki van der Spek
Van jongs af aan vond ik motoren erg fascinerend. Op mijn achttiende ben ik gelijk begonnen met mijn motorrijbewijs en op mijn 21e had ik mijn eigen motorrijschool. Terwijl ik motorrijles gaf, heb ik onder dwang van mijn vriend toch ook maar mijn autorijbewijs gehaald. Ondertussen probeer ik elke tak van rijden en/of sport uit als het kan en daar leer je een hoop van. Daarbij horen vallen en opstaan.’

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen