dinsdag 18 juni 2024

WK Zijspancross Kramolin: een steen is Hermans te machtig – wereldtoppers

De weersgoden waren Kramolin in Tsjechië niet goed gezind. Op zaterdag was het circuit te slecht en werden in samenspraak met de FIM en de teams de kwalificaties afgelast.

Zondag begon droog, maar onder een hevige stortbui pakte Prümmer/Lebraton in de eerste heat de kopstart voor Sanders en Vanluchene. Prümmer bleek de koning van de modder, want hij liep uit en pakte glansrijk de overwinning. Hierachter waren het Sanders/Steegmans, die goed reden en hun tweede plek nooit meer weggaven. Achter Sanders kwam Vanluchene op plek drie binnen. WK-leiders Hermans/Van den Bogaart kenden een slechte start in de eerste heat en vielen later zelfs uit met versnellingsbak problemen.

Red Bull Rookies Cup kweekvijver voor toekomstige MotoGP-helden

In de tweede heat leek Hermans echter resoluut wraak te willen nemen en pakte een kopstart van jewelste! Hermans liep direct uit en er leek geen vuiltje aan de lucht, totdat er een grote steen klem kwam te zitten tussen het wiel en de voorvork van Hermans! Rondenlang waren ze bezig om de steen te verwijderen en opnieuw scoorde de pechvolle Hermans daardoor geen punten. Lielbardis nam zo de leiding over, met Vanluchene op het vinkentouw. Dit gevecht duurde tot het einde van de wedstrijd en werd in de laatste ronde beslist toen de jonge Lielbardis-broers onder de druk van Vanluchene bezweken. Lielbardis wilde te snel een achterblijver voorbij en raakte dit zijspan waardoor ze crashten! Koren op de molen voor Vanluchene/Janssens, die zo de eerste plek konden overnemen en niet alleen de tweede heat maar ook de Grand Prix wonnen. Lielbardis werd ondanks de crash nog tweede en verliet Kramolin toch tevreden in de wetenschap dat de WK-leiding weer in handen is met drie punten voorsprong op Vanluchene. Hermans is gezakt naar plek vier en heeft een achterstand van 32 punten op de leiders.

WMX Teutschenthal (D): Lotte van Drunen blijft op kop

Ook bij de vierde (van zeven) Grand Prix wist Lotte van Drunen op het podium te komen. De 16-jarige eindigde in Teutschenthal met één punt verschil als derde achter Larissa Papenmeier en Daniela Guillen, die beiden een eerste en een vierde plaats behaalden. De zege ging naar Papenmeier, omdat zij in de tweede manche voor Guillen eindigde. Van Drunen werd derde en tweede. In de WK-stand nam het verschil tussen haar en Guillen af van negen naar acht punten. Viervoudig wereldkampioenen Courtney Duncan moest in Duitsland verstek laten gaan, omdat zij enkele dagen voor de wedstrijd bij een training een knieblessure opliep. Het is nog niet zeker of ze er bij de volgende GP (Maggiora, 15 en 16 juni) weer bij kan zijn.

Een matige start in de eerste manche zette Lotte van Drunen in de beginfase op achterstand. Op de moeilijke en natte baan was ze bij de eerste doorkomst vijfde, maar ze slaagde er niet in aansluiting bij de koplopers te vinden, al wist ze zich nog wel twee plaatsen te verbeteren. De race op zondagmorgen was erg zwaar, omdat het ’s nachts hard had geregend. Ondanks een spinnend achterwiel bij de start wist Van Drunen tweede te worden.

Lynn Valk finishte als vijfde en derde en deelt in de WK-stand de derde plaats met Kiara Fontanesi. De achterstand op de koploopster is 42 punten. Danee Gelissen werd tiende en zesde. Shana van der Vlist werd negende in de eerste manche, maar kwam in de tweede race ten val. Daarbij raakte een schouder uit de kom. Omdat dit al eerder is gebeurd, heeft ze besloten zich te laten opereren.

Ook na de vierde Grand Prix gaat Lotte van Drunen aan de leiding.

EMX 125 en 250 Teutschenthal en Kegums (D-LV): Cas Valk in driestrijd

Na zes van de elf wedstrijden van de EMX250 ziet het ernaar uit dat de strijd om de titel een gevecht gaat worden tussen de Fransman Mathis Valin, Nijverdaller Cas Valk en de Italiaan Valerio Lata. Zij staan respectievelijk op 244, 231 en 225 punten. In Duitsland werd Valk totaal derde achter Valin en zijn landgenoot Maxime Grau. Op de zandbaan van Kegums ging de zege naar Valk, die op zaterdag zijn race won en op zondag derde werd. Hij eindigde één punt voor thuisrijder Karlis Alberts Reisulis, die twee keer tweede werd. Lata werd derde, Valin liet nogal wat punten liggen; hij behaalde dertien punten minder dan Valk.

Ivano van Erp reed een matige wedstrijd in Duitsland (elfde totaal), maar deed het met een derde en vierde plaats uitstekend in Letland. In de EK-stand bezet hij de vierde plaats, met een achterstand van 55 punten op plaats drie. Bradley Mesters voelde zich ook goed thuis in het zand van Kegums en kwam als vijftiende en zesde over de finish.

Ook de EMX125 is over de helft van het seizoen; zes van de elf wedstrijden zijn gereden. In deze klasse bezet Gyan Doensen de tweede plaats met een achterstand van 26 punten op Noel Zanocz. De Hongaar werd tweede en derde in Kegums. Daar stelde Doensen een tiende en tweede plaats tegenover, zodat de Hongaar zijn voorsprong met negen punten wist uit te bouwen. Dani Heitink kon zijn puntentotaal met dertien uitbreiden. Jayson van Drunen werd eenmaal achttiende. Pech was er voor Dex Kooiker die zijn heup uit de kom viel en een pols brak.

Ivano van Erp werd vierde in Kegums en is ook vierde in de EK-stand.

EK Grasbaan Bielefeld (D): helft finalisten bekend

De fikse regenbui kort voor de start van de tweede halve finale van het Europees kampioenschap grasbaanracen in Loppersum was er één te veel. De kleibaan werd onberijdbaar, zo maakten de coureurs na twee heats duidelijk. Er werd nog driftig overlegd, maar motoren kwamen niet meer in de baan. Flink balen voor de vele toeschouwers en de jubilerende MFAC Loppersum, die dit jaar vijftig jaar bestaat.

Met meer regen in het verschiet bleek het verplaatsen van de wedstrijd naar de zondag ook geen optie. De situatie bezorgt de verantwoordelijken bij de Europese motorbond flink wat kopzorgen. De finale staat al over vier weken gepland in het Franse Tayac.

Voor de deelnemers in Loppersum is onzekerheid nu troef. Slaagt de Europese motorbond er niet in tijdig een andere organisator te vinden, dan zal invulling van de resterende startplekken door de landelijke bonden gedaan moeten worden. ‘Dan is het de vraag; hoe veel plekken krijgen we en wie gunnen ze het?’, zegt Henry van der Steen, die samen met Dave Meijerink, Kevin Glorie en Romano Hummel in Loppersum probeerde een ticket voor de finale te verdienen. Regerend Europees kampioen Romano Hummel lijkt zeker van een startplek, maar voor de overige Nederlaners wordt het nagelbijten.

Te meer omdat een week eerder in het in het Duitse Bielefeld de eerste halve finale wel tot een goed eind gebracht kon worden. Daar plaatsten met Mika Meijer (zesde) en William Kruit (negende) al twee Nederlanders zich voor de eindstrijd. Nigel Hummel begon sterk aan de wedstrijd, maar blesseerde zich in zijn derde rit aan de knie. Het neefje van Romano is nu reserve in Frankrijk.

Kort door de bocht

De Hongaarse ronde van het WorldSBL (gepland eind augustus) gaat niet door. Als vervangende wedstrijd wordt van 11-13 oktober in het Portugese Estoril gereden.

Op 75-jarige leeftijd is Wolfgang Srb overleden. De Oostenrijker kwam in 1984 in de Motocross Commissie van de FIM, werd vijf jaar later vice-voorzitter en was van 1989 tot 2014 voorzitter en later directeur. Ook was hij vier jaar vice-voorzitter van FIM Europe en vervolgens vier jaar voorzitter. Onder het bewind van Srb zijn in samenwerking met promotor Giuseppe Lungo de motorcross-GP’s enorm geprofessionaliseerd.

Jan de Troije is op 82-jarige leeftijd overleden. Veel crossers hebben bij hem getraind om hun conditie te verbeteren. Ook begeleidde hij veel Zesdaagse-rijders.

Melvin van der Voort is als tweede en derde gefinisht tijdens de tweede ronde van het Spaanse ESBK Supersport kampioenschap dat werd verreden in Valencia. Na vier races staat de 18-jarige coureur uit Ede op een tweede plaats.

Een dubbele winst voor Jeffrey Buis tijdens de IDM Supersport 300 ronde in Oschersleben. Buis gebruikte het evenement om ritme op te doen voor de aankomende WK-races. Ook was er een podiumplaats voor Ruben Bijman. Twan Smits streed tijdens de IDM Supersport-races in de voorste gelederen, maar kwam tweemaal ten val. Tom Kuil werd met een vierde en zevende plaats de beste Nederlander in de Northern Talent Cup.

YART-Yamaha – met Niccolò Canepa, Marvin Fritz en Karel Hanika – heeft de 8 uurs race voor het WK Endurance op Spa-Francorchamps gewonnen. Milan Merckelbagh eindigde met JMA Racing Action Bike als elfde in de Superstock-klasse. Wayne Tessels streed met ChromeBurner RAC41 Honda voor de winst in de Superstock-klasse, maar viel na vier uur met technische problemen uit.

Stephan Weijers/Han van Hal hebben in Varsseveld verrassend de ONK Zijspancross in Varsseveld gewonnen. In de eerste heat was er kopstart voor Leferink, maar in de tweede ronde ging men kortstondig op de kant waardoor Weijers de eerste plek kon overnemen en de heatwinst wist te pakken. Van Werven/Van der Wiel werden knap tweede en de broers Leferink kwamen alsnog op drie binnen. Hermans/Van den Bogaart zaten ook in de kopgroep, maar vielen uit met een hevig rokende machine. In de tweede heat stelde Hermans orde op zaken. Gestart van plek vier reed Hermans dominant naar de overwinning. Wijers werd knap tweede en pakte hiermee de totaalwinst. De broers Leferink pakten de derde stek en werden in totaal tweede. Kopstarter Van Werven werd vierde en pakte zo in totaal de derde plek.

Sportkalender

Datum Evenement en Locatie
13/16 juni EK dragrace Tierp (S)
15 juni IDC 7 uur van Assen
15 juni NK Junior Moto Racing en NSF100 Assen
15 juni GP speedway Malilla (S)
15/16 juni WK Superbike, WorldWCR en Yamaha R3 WC Misano (I)
15/16 juni WK trial Valsassina (I)
15/16 juni EK enduro Baldasserona (RSM)
15/16 juni MXGP en EMX125 Maggiora (I)
16 juni GP zijspancross Gdansk (PL)
16 juni Challenge WK langbaan Mühldorf (D)
16 juni IRRC Schleiz (D)
16 juni BSB Knockhill (GB)
16 juni FIM MiniGP Assen
16 juni ONK trial Breda
21/23 juni WK enduro Bettola (I)
22 juni Int. grasbaan Opende
23 juni WK zijspan, NTC en IDM Most (CZ)
23 juni JuniorGP Portimão (P)
23 juni ONK zijspancross Berghem
23 juni ONK grasbaan Noordwolde
29 juni GP speedway Gorzow (PL)
29/30 juni MotoGP, MotoE en RBRC Assen
29/30 juni MXGP Lombok (INA)
30 juni GP zijspancross Lommel (B)
30 juni WK SuperMoto Busca (I)
30 juni EMX Women Siauliai (LV)
30 juni NSC en BeNeLux Trophy/ONK Oschersleben (D)
30 juni NK motorcross Halle
6 juli EK grasbaan finale Tayac (F)
6/7 juli MotoGP, MotoE en NTC Sachsenring (D)
6/7 juli WK trial Neunkirchen (D)
6/7 juli MXGP Lombok (INA)
7 juli ESBK Estorol (P)
7 juli BeNeLux Trophy/ONK Assen
7 juli IRRC Imatra (SF)
7 juli BSB Snetterton
7 juli NK motorcross Heerde
Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen