vrijdag 1 maart 2024

WorldSBK: Michael van der Mark wint!

Michael van der Mark scoorde een overtuigende zege in de Superpole Race in Catalunya. De Yamaha en de Rotterdammer waren goed in vorm op het nieuwe WorldSBK-circuit. Ook Michael’s tweede en vierde plaats waren uitstekend, races die gewonnen werden door Jonathan Rea en Chaz Davies.

Met drie verschillende winnaars en drie interessante wedstrijden kan er gesteld worden dat het Circuit de Barcelona-Catalunya een aanvulling op de WorldSBK-kalender is. Al was het alleen vanwege het Nederlandse succes van Michael van der Mark. In de trainingen ging het onder wisselende condities al goed voor Michael en de Yamaha-rijder was vijfde na de Superpole. Michaels start in Race 1 was erg goed. De Nederlander kreeg zijn motor alleen slecht gestopt in de eerste bocht, waardoor hij zijn teamgenoot Toprak Razgatlioglu bijna raakte. De twee rijders verloren plaatsen, Razgatlioglu nog meer dan Michael. ‘Dat is racen, geen probleem’, was de reactie van Razgatlioglu, die de zondagraces vanwege een crash in de warm up moest missen. Michael kampte gedurende de race met gripproblemen aan de achterzijde. Ondanks die handicap, reed de Rotterdammer een strakke race, die hij als vierde afsloot. De winst ging naar Jonathan Rea voor zijn titelrivaal Scott Redding.

Michael van der Mark

In de Superpole Race viel alles voor Michael op zijn plek. Nadat Alvaro Bautista voor zijn neus en die van Rea was gevallen, kon de Nederlander een voorsprong pakken. Rea kwam er niet meer aan te pas in de sprintrace over tien ronden en Michael won zijn vierde WorldSBK-race uit zijn carrière. Loris Baz kende om verschillende redenen twee mindere hoofdraces, maar reed tussendoor zijn Ten Kate Racing Yamaha wel naar een podiumplaats in de Superpole Race.

In de tweede race was Michael ook sterk, alleen Chaz Davies was sterker. De Rotterdammer kreeg tot zijn eigen verbazing niet Rea of Redding, maar Garrett Gerloff achter zich aan. De Amerikaanse WorldSBK-debutant maakte het Michael flink lastig en de Rotterdammer had zelfs een foutje van zijn merkgenoot in de laatste ronde nodig om tweede te worden. Michael kon meer dan tevreden zijn met zijn resultaten in Catalunya en deed goede zaken voor de strijd om de derde plaats in het kampioenschap. Gerloff was ‘over the moon’ met zijn eerste podium en dat liet hij na afloop van de race ook goed merken. Rea werd ‘slechts’ vierde, maar aangezien Redding pas als zesde over de finish kwam, zal hij daar niet wakker van liggen. Met nog twee evenementen te gaan heeft Rea 51 punten voorsprong op Redding in zijn jacht op de zesde titel op rij.

Quotes

WorldSBK-stand

(na 18 races)

PositieCoureur, merkPunten
1Jonathan Rea (GB), Kawasaki290
2Scott Redding (GB), Ducati239
3Chaz Davies (GB), Ducati188
4Michael van der Mark, Yamaha178
5Toprak Razgatlioglu (TR), Yamaha157
6Alex Lowes (GB), Kawasaki145
7Michael Ruben Rinaldi (I), Ducati144
8Alvaro Bautista (SP), Honda94
9Loris Baz (FR), Yamaha91
10Leon Haslam (GB), Honda88
Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen