15 jaar Historische Motor GP Eext

De Historische Motor GP Eext viert zondag 24 augustus haar derde lustrum, 15 jaar historische motoren door het centrum van het Drentse dorp Eext. Dat is voor de organisatie reden om groot uit te pakken.

‘Honda Legends’

Ieder jaar heeft de historische Motor GP Eext een ander thema, en voor deze jubileumeditie is de keus gevallen op ‘Honda Legends’. De motoren van het Japanse merk zullen de hele dag een speciale rol spelen en ook de keuze van de coureurs is voor dit jaar weer afgestemd op het thema. 

Als grote publiekstrekker zal drievoudig wereldkampioen Freddie Spencer zijn opwachting maken. De carrière van ‘Fast Freddie’ is onlosmakelijk met Honda verbonden. Zo behaalde hij in 1983, als jongste coureur tot dan toe, de eerste wereldtitel voor hemzelf en voor Honda in de 500cc klasse. In 1985 pakt hij op Honda de titel in zowel de 250cc als 500cc klasse, en is daarmee de laatste dubbelwereldkampioen.

Aansluitend op het thema zal ook Jim Redman zijn opwachting maken in Eext. De zesvoudig wereldkampioen zal voor de derde keer de reis maken om de Motor GP bij te wonen. Redman pakte al zijn titels in de 250cc en 350cc klasse op Honda en is daarmee de meest succesvolle Honda coureur ooit en één van de grootste ambassadeurs van het merk in de beginjaren van de motorsport. Een functie die hij tegenwoordig nog altijd vertolkt.  Redman won 40 jaar geleden 3 GP’ s op één dag tijdens de TT in Assen.

De derde hoofdgast die in Eext zal aantreden is Neerlands eigen Jurgen van den Goorbergh. Ondanks dat hij in zijn actieve MotoGP carrière op meerdere merken reed, behaalde hij zijn grootste successen op Honda. Zo komt hij in het jaar 2000 tot de derde plaats in de Grand Prix van Estoril op de Honda TSR V2 van het Molenaar team. 

Honda staat niet alleen voor de Grand Prix’s, maar ook voor Endurance Racing. Die tak van de Honda Racing Corporation zal in Eext worden vertegenwoordigd door de Schotse coureur Alex George. De drievoudig winnaar van de Isle of Man TT en winnaar van de 24 uur van Le Mans zal aantreden op een machine van het Belgische Honda Legends Endurance team. 

Naast een bijzonder scala aan coureurs zullen natuurlijk ook de motoren niet ontbreken.  Op de lijst staat een replica van de Honda RC181 waarmee Mike Hailwood de TT van Man reed, en een Honda RC166 zescilinder uit 1966. Alex George zal in Eext herenigd worden met een Honda RCB1000 waarmee hij meerdere Endurance wedstrijden op zijn naam schreef. 

Randprogramma

Naast de actie op het circuit biedt de GP Eext ook elk jaar een aantrekkelijk randprogramma. Zo staat op zaterdagavond de inmiddels traditionele Meet & Greet met de toppers van de GP op het programma. Een gratis evenement die gehouden zal worden in de Expo-tent, waar een ruime expositie is opgezet met Honda-motoren, historisch fotomateriaal en memorabilia. 

Ook aan de bezoekers die graag met de motor naar de GP Eext komen is gedacht. Zo zal de organisatie zorg dragen voor een speciale motorparkeerplaats en een helm- en kleding garderobe. Zo kan iedereen voor slechts €3,- onbezorgd genieten van een dag vol historische motorsport. 

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?