280.000 bekeuringen onterecht uitgeschreven

Boetes die volledig geautomatiseerd worden opgelegd, zijn niet rechtsgeldig, oordeelt het gerechtshof in Leeuwarden. Volgens de rechter mag een computer nooit het volledige traject voor zijn rekening nemen. Het moet altijd duidelijk zijn welke opsporingsambtenaar de boete heeft opgelegd. De uitspraak van het Friese gerechtshof impliceert dat in 2013 zo’n 280.000 bekeuringen – goed voor circa 109 miljoen euro – ten onrechte zijn uitgedeeld.

Oude boetes niet terug
Het is nog onduidelijk of justitie de boetes gaat terugbetalen. Het Openbaar Ministerie beraadt zich nog op de gevolgen van de uitspraak op zaken die nog openstaan. Bij oude gevallen kunnen mensen echter sowieso naar hun centen fluiten.
De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is goed voor een groot deel van de onterecht geinde boetes. Flitspalen pikken er bijvoorbeeld onverzekerde voertuigen uit.  Kassa voor de overheid, want een onverzekerde auto is goed voor 390 euro. Om de boetestroom toch op gang te houden heeft de RDW ondertussen de werkwijze bij het automatisch opleggen van bekeuringen aangepast.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.