MV Agusta wint weer, na 38 jaar

Het wegraceseizoen 2014 is afgelopen weekend officieel van start gegaan met de eerste ronde van het WK Superbike op Phillip Island, Australië. Het werd in meerdere opzichten een weekend om niet snel te vergeten. Zo werd in beide Superbike manches duidelijk dat de reglementswijzigingen een  positieve invloed (lijken te) hebben op de competitiviteit van sommige merken. Zo won Suzuki de eerste manche, dat was al weer wat seizoenen geleden.

Toch vond de grootste verrassing plaats in de Supersport-race. Daar was het MV Agusta dat voor het eerst sinds 38 jaar weer een race op WK-niveau wist te winnen. Vorig seizoen waren er al drie podiumplaatsen met de MV F3 675, nu is er de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen direct al de eerste overwinning. Dat daar een rode vlag en een hectische sprintrace van vijf ronden (waarin Michael van der Mark een potentiele podiumplek door een val in rook zag opgaan) aan vooraf ging, zal ze bij MV niet deren. Een overwinning is een overwinning.

De 25 punten van Fransman Jules Cluzel werden na meer dan drie decennia van droogte uiteraard met luid gejuich ontvangen aan de boorden van het meer van Varese, het hoofdkwartier van het Italiaanse merk. Giovanni Castiglioni, MV’s CEO: ‘Dit is een wonderbaarlijke overwinning. Ik draag ‘m graag op aan m’n vader (Claudio Castiglioni red.) wiens geloof in dit merk en een succesvolle terugkeer in de racerij altijd als een paal boven water heeft gestaan. Het geeft een ongelooflijk goed gevoel.’

De laatste keer dat MV Agusta in een wereldkampioenschap op de hoogste trede stond was in 1976, toen won  Giacomo Agostini in het zadel van de viercilinder MV op de Nürburgring de 500cc GP. Dit was tevens de laatste keer dat een viertakt machine een 500cc GP won.

Foto: 2snap, Sport Rider

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?