Aantal examendeelnames keldert

Met de nieuwe rijbewijsregels is het natuurlijk geen enkele verrassing dat er minder mensen, al dan niet succesvol, een poging hebben gedaan om het mooiste op aarde, het motorrijbewijs, te halen. Maar dat de markt zo drastisch zou instorten, doet ons echt goed schrikken. In totaal is de afname 22,7 procent bij het eerste motorexamen verkeersdeelname, kortweg AVD. Van 9.542 in de eerste zes maanden van 2013 naar 7.373 stuks in 2014. Dit nieuws meldt Verkeerspro.nl, het vakblad (en de website) voor de rijschool. 

Dit doet pijn.

Bij de rijschoolhouders doet het waarschijnlijk nog veel meer pijn, want ze moesten al flink investeren in nieuwe motoren. Doordat er tegenwoordig drie rijbewijzen zijn (A1, A2 en A) heb je sowieso al een serieuze garage nodig om het volledige motoraanbod in huis te hebben. Als dan ook nog eens de klandizie wegvalt, wordt het al snel zeer zorgelijk. 

Dat zorgelijke gevoel wordt versterkt doordat er bijvoorbeeld in het tweede kwartaal van 2012 nog ongeveer 6.600 aspirant vrienden examen deden. Inderdaad, bijna net zoveel als tot nu toe in 2014. Natuurlijk, het feit dat je met zestien en een half al mag beginnen aan je autorijbewijs zal er niet aan bijdragen. De populariteit van 2toDrive stijgt namelijk nog steeds, meldt het CBR. Gemiddeld zo’n vijfduizend 17-jarige slagen. Per maand! 

En ook de crisis helpt natuurlijk nooit. Maar toch, wij hopen dat dit geen kaalslag gaat betekenen onder motorrijschoolhouders. 

Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.