Aantal motoren in 20 jaar ruim verdubbeld

Waren er in 1995 nog zo’n 308.000 motorfietsen geregistreerd, begin dit jaar waren dat er ruim 652.000. Dat is dus ruim een verdubbeling, zo blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Uit die cijfers blijkt trouwens nog een ander leuk feitje: in Drenthe zijn er op duizend inwoners 53 motoren geregistreerd, dat is het hoogste aantal in Nederland. Het landelijke gemiddelde is 39 motoren per duizend inwoners, maar geen van de provincies in de Randstad haalt dat aantal. Het zijn dus de provincies waar meer ruimte is om lekker te rijden, die het gemiddelde flink omhoog halen.

Zuid-Holland gaat met 108.000 registraties welliswaar aan de leiding als het gaat om absolute aantallen, maar komt gemiddeld gezien op de laatste plaats, met 30 motoren per duizend inwoners. Utrecht (34) en Noord-Holland (37) scoren ook ondergemiddeld.

Van alle motoren in Nederland zijn er 184.000 van Honda, 117.000 van Yamaha en 99.000 van Suzuki. Het zijn dus de Japanners die veruit het populairst zijn. Op de vierde plek volgt Harley Davidson: 46.000 geregistreerde motoren.

De verkoop van motoren is flink gestegen. Tot en met juli zijn er dit jaar 8463 nieuwe motoren verkocht, ruim 11 procent meer dan in de eerste zeven maanden van vorig jaar. En over heel 2014 was de stijging 12 procent ten opzichte van 2013. Twee jaar geleden werden er in een jaar tijd voor het eerst sinds 1987 minder dan 10.000 nieuwe motoren verkocht in Nederland. Dat het niet enkel halleluja is blijkt ook wel uit deze cijfers van het CBS: de verkoop van nieuwe motoren is in de afgelopen tien jaar bijna gehalveerd.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.