zaterdag 18 mei 2024

Acerbis vestigt wereldrecord voor grootste afstand op één tank benzine

Acerbis staat vooral bekend om zijn kunststof carrosserie-accessoires. Een van de belangrijkste producten is de lijn van brandstoftanks met grote capaciteit. Veel rijders maken gebruik van zo’n tank om meer kilometers af te leggen zonder te hoeven tanken. Acerbis heeft dit concept tot het uiterste gedreven toen het zich ten doel stelde het Guinness World Record voor de grootste afstand afgelegd op één tank benzine te verbreken.

Ter ere van het 50-jarig jubileum van Acerbis werd het AC50-project gestart. Het avontuur begon met een standaard Honda Monkey. Het team verwijderde de originele 5,7-liter brandstoftank, evenals de spatborden en zijpanelen. In plaats daarvan construeerde Acerbis een brandstoftank van bijna 108 liter van glasvezelversterkt plastic. Dit geheel vormt niet alleen de carrosserie van de motor, maar voegt ook ongeveer 104 kilo toe aan de miniMOTO. Ter vergelijking, een volgetankte Monkey rechtstreeks uit de showroom weegt net geen 105 kilo.

Op basis van de door Honda opgegeven schatting van 0,015 liter per km kan de aangepaste Monkey tot wel 7.151 km afleggen voordat er weer getankt moet worden. Voor Acerbis kan de zuinige Monkey zonder problemen de bijna 4.185 km tussen het hoofdkantoor van het merk in Albino, Noord-Italië, en de Noordkaap, het meest noordelijke punt van Europa, afleggen.

Op 10 juni begon het AC50-project aan deze recordbrekende reis. Via de Brennerpas verliet men Italië, waarna de route door Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Finland voerde, om uiteindelijk de finishlijn op de Noordkaap te bereiken.

15 landen op de motor binnen 24 uur: nieuw wereldrecord!!

Zesdaagse tocht

Om de Monkey in beweging te houden, verdeelde het team de etappes onder drie rijders: Alicia Sornosa, Andrea Rastrelli en Maurizio Vettor. Het trio trotseerde slecht weer gedurende het laatste deel van de reis, maar kwam uiteindelijk op 15 juni aan op de Noordkaap. Tijdens de zesdaagse tocht legde de aangepaste Monkey 4.183,8 kilometer (2.599,7 mijl) af, waarmee Acerbis het Guinness World Record voor de grootste afstand afgelegd op één tank brandstof met een prototype motorfiets verdiende.

Ondanks dat ze het noordelijkste punt van Europa hebben bereikt en daarbij een wereldrecord hebben behaald, is het AC50-team nog niet van plan om te stoppen. ‘De reis gaat door en zal alleen eindigen met de laatste druppel brandstof,’ verklaarde Guido Acerbis, CEO van het bedrijf. Zonder de recordbrekende Monkey bij te tanken, begaf het team zich zuidwaarts voor de terugreis naar Albino. Fans kunnen de terugreis volgen op de speciale AC50-website.

Wanneer gaat Acerbis zijn AC50 Monkey-brandstoftank ook beschikbaar stellen voor het grote publiek?

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen