maandag 26 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Alle motoren waarop James Bond reed

Gisteren liet James Bond weten dat in z’n nieuwste en 25e film No Time To Die een rol is weggelegd voor twee Triumphs: de Tiger 900 en de Scrambler 1200. Nu heeft de man al 24 films op z’n naam staan. Op welke motoren heeft de beroemdste spion ter wereld nog meer gereden?  

Voor we van start gaan, beginnen we met een kleine opsomming van motoren waarop 007 nooit reed, maar die wel in zijn films te zien zijn. Harley-Davidson SS350 in Live And Let Die, Triumph T100 in Diamonds are Forever, Yamaha XT500 in For Your Eyes Only. Eervolle vermelding betreft de BSA A65 Lightning uitgerust met een raketwerper, met aan het stuur de prachtige Luciana Paluzzi in Thunderball.

En dan nu de motoren waarop James Bond wel reed, in chronologische volgorde.

Honda ATC90

In Diamonds are Forever uit 1971 ontsnapt Sean Connery aan de schurken van Spectre. Hij gebruikt daarvoor een Honda ATC 90, een driewieler met oversized banden.

Yamaha XJ 650 Turbo

In 1983 werd Never Say Never uitgebracht . Sectie Q heeft daarin een arme Yamaha XJ 650 Turbo zo gecamoufleerd dat het resultaat een abstract kunstwerk. Hiermee jaagt de slechterik, gespeeld door Barbara Carrera, op. Grappig is dat de motor is voorzien van valse uitlaten.

Cagiva W16 600

GoldenEye is de titel van de aflevering uit 1995. James/Pierce Brosnan gebruikt hierin een enduro uit Varese. Met de Cagiva W16 maakt hij een vrije val, weet naar een vliegtuig te zweven om zo zijn vege lijf te redden. De motor stort een paar honderd meter lager neer.

BMW R1200 C

In Tomorrow Never Dies uit 1997 zien we James Bond (opnieuw Pierce Brosnan) in misschien wel de meest spectaculaire motorscene ooit. Op een BMW R1200 C doet hij een achtervolging door de straten en over de daken van Hanoi. Bond-meisje Michelle Yeoh, een Chinese geheimagent, is met de pols geboeid aan 007. Om te ontsnappen aan de achtervolgers, bedient James de gashendel en Yeoh de rem. Om deze scene te kunnen draaien, stelde BMW maar liefst vijftien R1200 C’s beschikbaar, waarvan er 12 werden gebruikt.

https://youtu.be/5nm7AM48rVc

Montesa Cota 4RT

In Quantum Of Solace uit 2008 is het de beurt aan Daniel Craig om James B?ond te spelen. In deze episode rijdt hij in de straten van Port-au-Prince, Haïti, een bijna onherkenbare Montesa Cota 4RT om Bond-meisje Olga Kurylenko te bereiken. 

Honda CRF250R

Skyfall (2012) opent met snel opeenvolgende acties in de straten van Istanbul. Op de markt wordt Bond en jaagt op een Honda CRF250R op degenen die hem proberen uit te schakelen.

Jan Kruithof
Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen