vrijdag 19 april 2024

‘Alles is voor mij in no-time oud’

Jeffry de Vries vertelt in de nieuwste MOTOR Magazine alles over de ontwikkeling van de Yamaha MT-09. Wij kunnen je echter alvast een voorproefje op het verhaal geven, dat ingaat op het werk dat De Vries voor zijn Japanse werkgever verricht. 

Maar liefst 150 dagen per jaar is Jeffry de Vries van huis. De testing manager van Yamaha Motor Europe heeft een drukke baan, maar schijnt het vooral ook erg leuk te vinden. Niet voor niets is De Vries dan al zeventien jaar testrijder voor de Japanse fabrikant. De lange Fries blijkt een ideale sparring partner voor Yamaha te zijn als het op testwerk aankomt. ‘Ik bekijk een motor toch anders dan de Japanners. Meer door de bril van de Europese klant en dat is ook de reden waarom ze me naar Japan halen. Ik weet wat er hier op de markt gebeurt, wat de wensen zijn. En daar kan soms een groot verschil tussen zitten ten opzichte van Japan. Dat heeft vooral te maken met de manier van rijden en de mentaliteit. Die is overal anders, zelfs in Europa zie je natuurlijk al duidelijke verschillen.’

Een ander onderscheid tussen Japanners en Europeanen is lengte. ‘Daarom hebben ze in Japan een pop van me, met de precieze maten. Zo kan ik op elk model van Yamaha goed zitten.’ De Vries gaat gemiddeld zo’n vijf keer per jaar naar Japan toe om daar ontwikkelingswerk op Yamaha’s testcircuit te verrichten. ‘Meestal ben ik daar dan ongeveer een week en rijd dan drie, vier dagen achter elkaar op verschillende modellen. Mooi werk is dat, want of het nu om een nieuwe R1 of TMAX gaat, ik vind het allemaal even leuk.’ De andere testmomenten van Jeffrey de Vries en Raymond Schouten (testcompagnon van De Vries bij Yamaha Motor Europe) vinden plaats op eigen, Europese bodem. ‘We rijden eigenlijk het gehele jaar door en als het geen goed weer is in het zuiden van Europa, dan kunnen we ook nog altijd uitwijken naar andere delen van de wereld. Wij komen wat dat betreft echt overal.’ Als De Vries een negatief aspect van zijn beroep moet aanwijzen, dan is het wel de snelle veroudering van de modellen. ‘Alles is in no-time oud voor mij. Als ik nu bijvoorbeeld een MT-09 zie, dan is die in mijn beleving al twee jaar oud. Maar goed, het blijft ook leuk om te zien hoe anderen naar de fiets kijken. Zo ben ik altijd wel benieuwd hoe een bepaald model ontvangen wordt.’

In MOTOR Magazine editie 1-2014 vind je veel meer over het testwerk van Jeffry de Vries en de ontwikkeling van de Yamaha MT-09. Het nummer kun je hier bestellen.  

 

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen