donderdag 25 april 2024

Aprilia Tuono 660: voor het eerst op straat

Nieuwe spionage foto’s van de Aprilia Tuono 660, een versie ‘ontrukt’ aan de supersport RS 660. De naakte was verrast tijdens nieuwe tests.

Deze week rijden we de Aprilia RS 660 in Italië. Op dezelfde wegen van de Venetiaanse Vooralpen doet Aprilia ook betrouwbaarheidstests met de Tuono 660. Het concept van deze naked zagen we al op de Eicma van 2019. De productie ervan zal binnenkort kunnen beginnen.

Gestripte versie

De Aprilia Tuono 660 is de naakte versie van de RS 660, een middelgrote supersportmotor die we morgen, 145 oktober, voor het eerst zullen rijden. De technische basis is dezelfde als die van de RS 660. Wel zal de nieuwe 660cc parallel-twin iets lagere vermogens- en koppelwaarden hebben (respectievelijk 100 pk en 67 Nm).

Ook het elektronicapakket zal dezelfde inhoud hebben: instelbare ATC (Aprilia Traction Control), AWC (Aprilia Wheelie Control); ACC (Aprilia Cruise Control); de elektronische versnellingsbak AQS (Aprilia Quick Shift) met terugschakelfunctie; AEB (Aprilia Engine Brake), de AEM (Aprilia Engine Map) om het karakter en de wijze waarop het motorvermogen wordt afgegeven en ABS bochtenwerk.

Verrassing tijdens de tests

De Aprilia Tuono 600 werd tijdens recente wegtesten verrast, waar de betrouwbaarheid van de technologische apparatuur en hun instellingen werden geprobeerd. Afgezien van een paar details lijkt de gefotografeerde versie nu de definitieve te zijn. Dat zou de geruchten over de productie bevestigen. De spionagefoto’s zijn gepubliceerd op een Facebook-pagina voor motormaniakken. Naast deze drie foto’s is er verder niets te zien. De naked Aprilia werd geschoten op wegen die open zijn voor het publiek. Alleen de tank is niet gelakt en laat zijn ruwe vorm zien.

https://www.facebook.com/Motomaniaci/posts/1811177379020732

De Tuono 600 is een naked en heeft dus, zoals je ziet, risers onder het stuur zodat de zithouding minder de polsen belast. Voor de rest heeft de Tuono hetzelfde chassis als de RS 660, met aluminium achterbrug, verstelbare vering, Brembo-remsysteem met dubbele voorschijven in combinatie met remklauwen en een radiaal gemonteerde pomp.

Presentatie

Wanneer zal het mogelijk zijn om de Tuono 660 live te zien? Aprilia presenteert deze week de RS 660 aan de pers met een testrit in Italië waarbij ook MotorNL aanwezig zal zijn. Binnenkort dus meer!

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen