13 C
Nederland
zaterdag 24 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Beeline Moto: Supersimpele, minimalistische visuele motornavigatie

Beeline Moto is een app en een display t.w.v. €110,- dat op het stuur wordt gemonteerd. Het geeft je eenvoudige, duidelijke zichtbare navigatie-aanwijzingen tijdens het rijden. Het is waterdicht en schokbestendig, met een automatisch nachtlampje en een 30-uursbatterij. Je hebt keuze uit turn-by-turn of navigatie in Beeline-stijl.

De originele Beeline-navigatietool voor fietsers was een klein succesverhaal. Op Kickstarter bracht het twee en een half keer meer op dan de benodigde €68.000,-. Het uitgangspunt was eenvoudig: een simpel, duidelijk, minimalistisch navigatiedisplay voor fietsers dat alleen richting en afstand tot de bestemming laat zien. Turn-by-turn navigatie was niet nodig omdat fietsers over wegen rijden waar het snelverkeer niet kan en mag komen.

Geholpen door dat succes komen de uitvinders terug met een motorversie. De motorversie biedt dezelfde stijl van Beeline-navigatie of kiest voor de turn-by-turn-aanwijzingen.

Het scherm is super simpel en eenvoudig: een grote pijl met de afstand eronder is waar het om draait. In de turn-by-turn modus vertelt het systeem je hoeveel mijlen of kilometers je nog moet afleggen tot de volgende afslag. In de Beeline-modus wijst het eenvoudig de richting naar je bestemming en geeft het aan hoe ver je nog verwijderd bent van de eindbestemming.

In beide instellingen licht een pijltje beurtelings op te laten zien welke kant je op moet, zodat je je kunt voorbereiden op wat je te wachten staat. De afstand tot de bestemming wordt ook bijgehouden. Je kunt eenvoudig tussen de schermen schakelen om te zien wat de rijtijd is, de afstand, de ladingstoestand van de accu en de gereden snelheid.

Routes maak je in een iOS of Android-app, waarin je ook GPX-bestanden kunt importeren om routes van anderen te rijden. Op dezelfde manier kun je je eigen route in hetzelfde formaat delen. Als de navigatie eenmaal is ingesteld, is er geen dataverbinding meer nodig nodig, tenzij je een heel eind uit de koers raakt. De app maakt gebruik van een volledige wereldkaart die geen verdere kaartaankopen vereist om overal ter wereld te kunnen werken, behalve in China vanwege problemen met ‘lokale regelgeving’.

Het ’toestel’ is robuust gebouwd. Het is IP67-geclassificeerd, waterdicht en schokbestendig. Het wordt geleverd met een reeks stuur-, tank- en plakbevestigingen waardoor het elke motor zou moeten passen. Om de 30-uurs batterij op te laden, kun je het toestel eenvoudig verwijderen.

Voor een bedrag van omgerekend €110,- kun je op Kickstarter een order plaatsen. Wanneer het vereiste bedrag binnen is, gaat de levering naar verwachting in februari 2019 van start.

Bekijk hieronder een video.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen