dinsdag 6 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Berkelland houdt zandwegen open

Zandwegen door natuurgebieden als het Noordijkerveld en het Needse Achterveld blijven toegankelijk voor auto's, motoren en ander gemotoriseerd verkeer. Het college van B en W van Berkelland voelt er niets voor deze wegen af te sluiten, meldt De Gelderlander.

Dat blijkt uit het antwoord van het college op schriftelijke vragen van fractievoorzitter Dennis Meijerink van de PvdA. "Het buitengebied van Berkelland heeft veel natuur van ecologische waarde. Er zijn diverse natuurgebieden met uitzonderlijke flora en fauna. Van oudsher zijn er zandwegen ontstaan, die in de loop van de jaren ook gebruikt worden door het gemotoriseerde verkeer", schrijft Meijerink aan het college.

Als voorbeeld noemt hij het Noordijkerveld. "Daar kun je met de auto of motor gewoon door heen rijden zonder dat daar een noodzaak voor is." Meijerink vindt dat de natuurgebieden en de daar levende vogels en wild niet gestoord mogen worden door auto's, bromfietsers en motoren. De PvdA vroeg daarom het college deze zandwegen af te sluiten.

B en W erkennen dat rust een belangrijke factor is voor de flora en fauna in de Berkellandse natuurgebieden. "Verblijfplaatsen en broedgebieden voor wild en vogels zijn inderdaad gebaat bij de afsluiting van zandwegen." Maar volgens het college is de verkeersintensiteit op deze zandwegen zo laag dat er amper sprake is van overlast. Zo hebben ambtenaren het verkeer op de Benninkdijk in het Noordijkerveld geteld. Daar passeerden in een etmaal slechts 45 voertuigen.

"Het handhaven van zo'n verbod heeft bij de politie geen prioriteit en is gezien de lage verkeersintensiteit ook niet te doen", stellen B en W. Ook concludeert het college dat de aanwonenden en perceelseigenaren wel gebruik van de zandwegen moeten kunnen maken.

Foto: ANP

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen