maandag 5 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Binnenkort snelheidsbegrenzer op de motor?

Auto’s zouden moeten worden uitgerust met een techniek dat het onmogelijk maakt om te appen of te mailen tijdens het rijden. Dat vindt commissaris Egbert-Jan van Hasselt, de landelijke projectleider infrastructuur bij de Nationale Politie. Asociaal gedrag van automobilisten zou hiervoor de aanleiding zijn. Deze -nogal radicale- maatregel zou het enige zijn dat echt helpt. Dan vragen wij ons natuurlijk af: geldt dit ook voor motorrijders? Het gaat namelijk nog verder dan alleen deze techniek.

“Automobilisten gedragen zich steeds slechter. Afleiding (..) in het verkeer is steeds vaker de oorzaak van ongevallen,” aldus van Hasselt in het NOS Radio 1 Journaal. Bekeuren na een overtreding vindt de commissaris blijkbaar niet genoeg. “Alleen handhaven is niet meer voldoende. Je moet hun gedrag aan de voorkant beïnvloeden.” Ook Landelijk Verkeersofficier Achilles Damen ziet wel iets in het plan om de overtredingen met techniek terug te dwingen. “Alle technische hulpmiddelen die het veiliger kunnen maken en die helpen het aantal slachtoffers terug te dringen, vind ik de moeite waard”, reageerde hij in De Telegraaf

Waarom zou deze klare taal voor motorrijders gevolgen kunnen hebben? Wij zitten doorgaans niet met onze telefoon achter het stuur. Dat zit hem in het feit de commissaris ook andere verkeersovertredingen met technische hulpmiddelen wil aanpakken. Niet alleen de afleiding tijdens het rijden, maar ook drankgebruik en rijden met een te hoge snelheid is namelijk een doorn in het oog van de commissaris. Daar wordt het ineens heel relevant voor motorrijders. Naast de telefoonblokkerende techniek zou ook een ademslot en een snelheidsbegrenzer verplicht moeten worden geïnstalleerd, zo vindt Van Hasselt. Hoewel hij zich niet specifiek uitspreekt over motorrijders, zijn we benieuwd hoe dit verdergaat. “Ik doe een oproep aan de politiek om hier werk van te maken.” Later vast meer.

Foto: ANP

 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen