vrijdag 3 februari 2023

BMW Motorrad viert 40 jaar GS

Van alle BMW-motoren is de R80 GS misschien wel de belangrijkste. Het is deze motor die in wezen het avontuurlijke segment heeft gecreëerd. Toen de R80 GS uitkwam, was het een beetje een vreemde eend. Dat kwam ook omdat motorrijders zich niet realiseerden dat je door uit te dagen heel veel kunt winnen. De R80 GS begon iets nieuws iets en anders. En BMW viert die belangrijke intrede van 40 jaar geleden.

Sinds die allereerste GS hebben BMW’s avontuurlijke motoren een aantal enorme veranderingen ondergaan, van de tweede generatie R100 GS naar de vierkleps R1100 GS van de derde generatie halverwege de jaren negentig en naar de modernere versies van de 1200 en 1250.

De huidige GS is de beste die het bedrijf ooit heeft geproduceerd. Het feit dat je de lijn van de motor door vier verschillende decennia kunt volgen, is een bewijs dat het eerste ontwerp van de R80 GS raak was en stond als een huis. De motor, hoewel niet perfect, veranderde de motorindustrie voorgoed.

Hieronder vind je een video die de transformatie van de GS door de jaren heen doorloopt. Hoewel het in 2016 op het YouTube-kanaal van BMW werd geplaatst, klopt het nog steeds.

https://youtu.be/H_PbHICbhl0
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen