zondag 21 april 2024

BMW werkt aan een elektrische boxermotorfiets

BMW bracht eerder dit jaar zijn tweede elektrische scooter uit in de CE 04, en heeft duidelijk gemaakt dat het van plan is om in de nabije toekomst meer elektrische tweewielers te produceren. Oliver Zipse, voorzitter van de raad van bestuur van BMW AG, zei onlangs zelfs dat BMW Motorrad elke 18 tot 24 maanden een nieuwe elektrische tweewieler zal introduceren, met het volgende model in 2023.

Hoewel de eerste modellen scooters of “stedelijke mobiliteitsvoertuigen” zijn, wordt verwacht dat BMW uiteindelijk elektrische motorfietsen aan zijn gamma zal toevoegen. Het bedrijf heeft al meerdere handelsmerken geregistreerd voor de namen DC 01 tot en met DC 09 voor gebruik met motorfietsen, met de verwachting dat ze elektrisch zullen zijn.

En nu, dankzij een recent gepubliceerde patentaanvraag, hebben we bewijs dat BMW werkt aan een elektrische motorfiets die een belangrijk element van zijn erfgoed leent: een Boxermotor.

We hebben al een voorbeeld gezien van een elektrische BMW Boxer toen het Vision DC Roadster concept werd onthuld (zie foto). Het concept, dat werd gepresenteerd als een ontwerpoefening, was niet bedoeld om een productiemodel te worden, maar eerder om te onderzoeken hoe BMW een elektrische motorfiets kon produceren die trouw bleef aan de traditie van het merk.

BMW Vision DC Roadster concept.

Het concept had een grote accu die het grootste deel van het chassis uitmaakte, met twee koelelementen die aan weerszijden uitstaken, waardoor hij dezelfde algemene vorm had als een BMW Boxer motor. In plaats van twee tegenover elkaar geplaatste motorcilinders, bevatte de Vision DC Roadster koelribben en ventilatoren in de zijelementen. De uitstekende elementen waren zelfs beweegbaar, ontworpen om iets uit te steken wanneer de motor wordt gestart.

Hoewel het concept niet voor productie was bedoeld, is het idee om een batterij en de koelelementen de vorm van een Boxermotor te laten aannemen bij BMW gebleven, zoals blijkt uit de nieuwe octrooiaanvraag.

Het patent beschrijft een centrale behuizing met twee uitstekende koelelementen die de vorm hebben van een Boxermotor. In tegenstelling tot de Vision DC Roadster zijn deze elementen vaste koellichamen, gemaakt van aluminium en bedekt met koelribben, die lijken sterk op de cilinders van een luchtgekoelde Boxermotor.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen