zaterdag 15 juni 2024

BMW’s lichtgewicht frame-patent: hint naar een nieuwe driecilinder motor?

Het gebruik van de motor als dragend deel van een motorfietsframe is niets nieuws. Maar BMW heeft een patent aangevraagd dat een stap verder gaat. In plaats van een conventioneel frame rond de motor, stelt BMW een half frame voor dat rechtstreeks aan het motorblok wordt bevestigd en deze als hoofdstructuur gebruikt. De octrooitekeningen laten duidelijk zien dat het ontwerp niet alleen lichter, maar ook compacter is dan een conventioneel frameontwerp.

Kawasaki kondigt 16 nieuwe modellen aan

Herinterpretatie van het frameontwerp

In tegenstelling tot conventionele ontwerpen waarbij een stalen of aluminium structuur rond de motor het balhoofd met het achterbruglager verbindt, heeft het nieuwe concept van BMW een eenvoudige, gegoten voorzijde die rechtstreeks aan het motorblok is bevestigd. Die zorgt voor een directe verbinding met het balhoofd en maakt het mogelijk dat de achterbrug rechtstreeks op de transmissie draait. Hier dient de motor als hoofdstructuur. Dit ontwerp doet denken aan Ducati’s Panigale-modellen, waar het blok ook als hoofdstructuur dient. Maar BMW gaat nog een stap verder door de cilinderkopbouten te gebruiken om het frame aan de motor te bevestigen.

BMW-frame

De voordelen van dit ontwerp liggen voor de hand: door de cilinders rechtstreeks met het halve frame te verbinden, worden de krachten in een rechte lijn van de ene naar de andere kant van de motorfiets overgebracht. Dit vermindert niet alleen het aantal onderdelen en het gewicht van de motorfiets, maar minimaliseert ook de breedte – een typisch zwak punt van motorfietsen met dwarsgeplaatste lijnmotoren.

Focus op breedtevermindering

Tot nu toe liepen V-twins en V-viers voorop in de breedte, wat onder meer aerodynamische voordelen opleverde. Het ontwerp van BMW zou het beste van beide werelden kunnen combineren en een smalle motor mogelijk maken met de lagere kosten van een lijnmotor.

Drie- of viercilinder motoren in zicht

Het patent van BMW suggereert ook dat het nieuwe frameontwerp ontworpen zou kunnen worden rond een drie- of viercilinder. Terwijl BMW al een breed scala aan viercilinder motoren heeft, zoals die in de S 1000 RR, zou een driecilinder smaller zijn. Hoewel er in het verleden driecilinder-BMW’s zijn geweest, zoals de K75, is het al tientallen jaren geleden dat er een driecilinder in het BMW-motorengamma te vinden was.

Eerdere driecilinder-experimenten

BMW heeft in het recente verleden geëxperimenteerd met driecilindermotoren. Tot de bekendste behoort het begin 2000 gestaakte MotoGP-project, waarbij BMW een 3000cc-V-10 uit de Formule 1 als basis gebruikte. Drie cilinders van deze motor kwamen heel dicht bij de toenmalige capaciteitslimiet van 990 cc voor de MotoGP, dus ging BMW die kant op. Hoewel er een motorfiets werd gebouwd en ook getest, werd het project uiteindelijk opgegeven.

Geruchten en speculaties

Sindsdien houden de geruchten over een driecilinder BMW-portmotor aan. Op het internet blijven speculaties opduiken dat een kleinere machine – misschien een S 675 RR – in ontwikkeling zou zijn, zonder harde bewijzen. Dit octrooi, met zijn specifieke vermelding van een driecilindermotor, zou de eerste echte aanwijzing kunnen zijn dat een dergelijke motorfiets daadwerkelijk wordt overwogen.

Maar het is vaak een lange weg van het indienen van een octrooi tot het op de markt brengen van een product. En er is ook geen garantie dat een octrooi tot massaproductie zal leiden. Dus of en wanneer we een BMW-driecilinder op de weg zullen zien, valt nog te bezien.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen