zaterdag 27 juli 2024

Hermans/Van den Bogaart oppermachtig – wereldtoppers

GP Zijspancross Heerde

In de eerste heat pakte Keuben/Rietman de holeshot voor een talrijk opgekomen publiek. Keuben gaf goed partij vooraan, totdat Hermans/Van den Bogaart kwam aankloppen. Hermans kwam met een mooie beweging binnendoor en pakte zo de leiding af van Keuben. Hermans/Van den Boogaart liep daarna elke ronde iets uit en won de eerste heat dominant. Bax/Cermak had in Heerde eindelijk weer een goed ritme te pakken en kon ook Keuben/Rietman voorbij voor de tweede plek. Keuben hield de derde plek vast tot op de finish. De Belgische WK-leider Vanluchene werd vierde in de eerste heat en op de vijfde plek eindigden verrassend de jonge broertjes Leferink, die goed partij gaven in het diepe zand.

Tekst: Emil Bilars, Jan Boer, Asse Klein
Fotografie: Emil Bilars, Infront, Randy van Maasdijk, Damon Teerink

In de tweede heat pakte Sanders/Rostingt de kopstart, maar al snel nam de als tweede vertrokken Keuben/Rietman de leiding over. Dit was van korte duur, want opnieuw kwam Hermans/Van den Bogaart snel opzetten en pakte de kop over. Keuben reed op de tweede plaats, totdat de pechduivel toesloeg en hij het zijspan noodgedwongen aan de kant moest zetten. Dit was koren op de molen voor Bax/Cermak, die zo simpel op de tweede plek terechtkwamen. Bax kon Hermans nooit meer bedreigen en dus won Hermans met overmacht ook de tweede heat. Vanluchene/Musset stond kort stil in de tweede ronde, maar kon in het zand goed partij geven en werd knap derde. Kopstarter Sanders/Rostingt werd naar volle tevredenheid vierde. Van Werven/De Veene ging op de kant in de tweede ronde en zag veel zijspannen langszij gaan. Ze reden een dijk van een inhaalrace en werden uiteindelijk knap vijfde!

Vanluchene/Musset blijft WK-leider, maar zag de voorsprong verkleinen tot 22 punten. Hermans/Musset staat tweede en Bax/Cermak derde.

Hermans/Van den Bogaart (#3) pakt in de eerste heat binnendoor de leiding af van Keuben/Rietman.

WMX Arroyomolinos

Lynn Valk tweede

Lotte van Drunen kon haar draai niet goed vinden in de Spaanse GP, waardoor ze in de WK-stand een stapje terug moest doen. In de eerste manche had ze een matige start, maar was toch al zesde bij de eerste doorkomst. Ze maakte een paar foutjes, eenmaal resulterend in een val en zakte naar de negende plaats. In de resterende ronden wist ze zich nog te verbeteren tot de zevende plaats. Op zondag leek het aanvankelijk stukken beter te gaan met de tweede stek na de eerste ronde. Ze kwam niet lekker in haar ritme en zakte af naar de zesde plaats. Halverwege de race ging het beter, maar door enkele foutjes zat er niet meer dan de vijfde plaats in.

WorldSSP 300 Assen: op veel meer gehoopt! – wereldtoppers

Lynn Valk daarentegen was uitstekend op dreef. Ze begon met de vierde plaats en behaalde in de tweede race de tweede plaats. Een mooi resultaat, want na de openingsronde was ze slechts zesde. Ze had de goede snelheid te pakken en wist zich geleidelijk naar voren te werken. Haar tweede plaats totaal (achter Courtney Duncan, die beide manches won) betekende haar eerste podiumplaats van dit jaar.

Duncan leidt in de WK-stand met 135 punten voor de Spaanse Daniele Guillen (125), Van Drunen (116) en Valk (98).

Lynn Valk was beste Nederlandse met de tweede plaats.

WorldSSP (300) Catalunya

Buis terug aan de top

‘Ik wil iedereen bedanken die in mij is blijven geloven’, vertelde Jeffrey Buis kort na zijn zege in de eerste World Supersport 300-race op het Circuit de Barcelona-Catalunya. De 21-jarige coureur uit Steenwijkerwold kende een teleurstellend seizoen 2022 in de World Supersport, maar heeft het vertrouwen en goede gevoel teruggevonden in de klasse waarin hij in 2020 wereldkampioen werd. Buis reed in de eerste race veruit het meest aan de leiding in de enorme kopgroep en pakte zijn achtste World Supersport 300-overwinning. Een aantal dat geen enkele andere rijder in deze klasse wist te behalen. In de tweede race sloeg Buis in de slotfase toe, nadat hij gedurende de race was teruggevallen naar een positie buiten de top-10. Buis kwam in de laatste ronde te vroeg op kop, waardoor de concurrentie vanuit de slipstream terug kon komen. Met een strakke inhaalactie in de laatste bocht eindigde Buis als derde. De MTM Kawasaki coureur scoorde de meeste punten in Catalunya en steeg naar een vierde plaats in de WK-stand.

Glenn van Straalen kende een uitstekend weekend met twee top-5-klasseringen in de World Supersport; in de eerste race werd hij vierde, in de tweede vijfde.

Road Races Hengelo (GLD)

Kwartet aan zeges voor Hamberg

De 55e editie van de Road Races op de Varsselring in Hengelo mocht rekenen op veel publieke belangstelling. Het hoofdnummer waren de races voor het Internationale Road Race Championship, afgekort IRRC. Jorn Hamberg won beide races in de IRRC Supersport en pakte daarnaast ook afgetekend twee zeges in de BeNeLux Supersport. Hij behaalde daardoor net als in 2022 vier zeges op het klassieke stratencircuit. Hambergs teamgenoot Ilja Caljouw scoorde vier podiumplaatsen in de IRRC en BeNeLux Supersport. In de IRRC Superbike wisten de Zwitser Lukas Maurer en Thijs Peeters een race te winnen. Peeters reed ook in de BeNeLux Superbike. In de eerste race vocht hij met Ricardo Brink voor de overwinning. De beslissing viel bij het uitkomen van de laatste hoek – de Molenbocht – in het voordeel van Brink. In de tweede race was Peeters het sterkste, waardoor hij met twee zeges zijn thuisrace verliet. In de Northern Sidecar Cup werd er ook gestreden voor ONK-punten. Bennie Streuer gebruikte het evenement als training voor het WK en won de eerste race met zijn Duitse bakkenist Kevin Kölsch. De tweede race werd afgelast vanwege regen in combinatie met een oliespoor.

Vier uit vier voor Jorn Hamberg op de Varsselring.

WK Zijspan Sachsenring

Top-5-klassering voor Streuer en De Haas

Tijdens de openingsronde van het WK zijspan op de Sachsenring stonden er negentien combinaties aan de start, onder wie twee Nederlanders: Bennie Streuer met zijn Duitse bakkenist Kevin Kölsch en Ilse de Haas als bakkenist van de Finse piloot Pekka Päivärinta. In de sprintrace wist Päivärinta/De vanaf een tiende startplek naar een vierde plaats te rijden. Streuer/Kölsch kwam als vijfde over de finish, nadat zij als achtste waren vertrokken. Na de start van de hoofdrace kon Streuer/Kölsch aanhaken bij de grote groep die in strijd was voor de tweede plaats. De groep viel gedurende de race uit elkaar. Streuer/Kölsch finishte als achtste. Päivärinta/De Haas werd tiende. Beide races werden overtuigend gewonnen door de gebroeders Ben en Tom Birchall uit Engeland.

Pekka Päivärinta met bakkenist Ilse de Haas.

Kort door de bocht

Cas Valk greep in de EMX250 in Arroyomolinos de dagzege, de eerste overwinning van de Europees kampioen 125cc in de 250cc-klasse. Op zijn Fantic werd hij in de eerste manche derde, in de tweede manche was niemand tegen hem opgewassen en leidde hij heel de race. Naast Valk stond Kay Karssemakers met de derde plaats totaal als tweede Nederlander op het podium.

Melvin van der Voort is het IDM SUPERSPORT-seizoen uitstekend begonnen. De 17-jarige coureur won beide races op de Sachsenring. Twan Smits zorgde tweemaal voor een Nederlandse 1-2. Walid Khan pakte ook een podiumplaats door als tweede te finishen in de eerste IDM Supersport 300-race.

Jurrien van Crugten kende een zeer ongelukkige NORTHERN TALENT CUP-ronde op de Sachsenring. Hij kwam in beide races ten val. Tom Kuil werd met een negende plaats de beste Nederlander in de eerste race. In de tweede race streed Kyano Schoo lang voor de laatste podiumplaats. Schoo kwam als zevende over de finish.

Lotte van Drunen heeft haar leidende positie in het EK-DAMESCROSS weten te behouden. In het Poolse Olecko won ze opnieuw beide manches en leidt de stand met het maximale aantal van 150 punten.

De 14-jarige Owen van Trigt finishte als 23e en 25e in de EUROPEAN TALENT CUP in Estoril. Kiyano Veijer maakte zijn debuut in deze raceklasse, maar wist zich niet te kwalificeren.

RICK ELZINGA moet de Franse GP missen. Bij een training kwam hij ten val en brak daarbij zijn rechter sleutelbeen. Hij hoopt op 4 juni in de Letse GP zijn rentree te kunnen maken.