Bosch Sliding Mitigation voorkomt uitglijder met perslucht

Of het nu gaat om natte bladeren, olie of grind op het wegdek, wielen beginnen zijwaarts weg te glijden als ze niet langer voldoende zijdelingse kracht in een bocht kunnen uitoefenen. In dergelijke situaties hebben motorrijders praktisch geen kans een uitglijder te voorkomen.

Hoe voorkom je een zijwaartse uitglijder, dachten ze bij Bosch en ze zijn eruit: door een extra zijdelingse kracht aan te brengen op de motor zou een glijdend achterwiel kunnen worden voorkomen. Hoe?

Bosch noemt het zelf het skid mitigation research project. Het project is in wezen heel simpel, maar minstens zo effectief. Bosch heeft een speciale sensor ontwikkeld die zijwaartse slipbewegingen detecteert. Wanneer de sensor voelt dat de motor onderuit gaat glijden door een gebrek aan grip en tractie, komt er een stoot perslucht uit de zijkant om de glijpartij te voorkomen. Klinkt als een geniaal plan.

Het systeem werkt hetzelfde als een airbag. Je kunt het dus maar één keer gebruiken. Daarbij moeten de berijders van motoren die het (waarschijnlijk relatief dure) systeem bezitten er zeker van zijn dat het niet per ongeluk af kan gaan wanneer het niet nodig is. In zulke gevallen is de reddende perslucht misschien nog wel gevaarlijker dan een simpele uitglijder.

Zie ook de video

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.