Daar komen de geluidscamera’s

Geluidscamera’s, het leest misschien wat gek. Toch lijkt het steeds aannemelijker dat er naast de ‘traditionele’ flitskast ook installaties langs de weg komen te hangen die controleren of je niet met een te hoog decibelniveau voorbijrijdt. Nu hangt zo’n ding op Nederlandse bodem slechts op het TT Circuit, boven de Veenslang, maar binnenkort misschien ook wel op straat. In Groot-Brittannië startte onlangs namelijk een proef van zeven maanden met camera’s die – bij een overschrijding van een niet bekend gemaakt aantal decibellen – een video en foto van de overtreder vastleggen. Overschrijd je de geluidsnorm dan springt het systeem in werking en wordt een video van je passage veiliggesteld als bewijs. Dat zoiets echter een stuk ingewikkelder is doordat zo’n beetje ieder type voertuig weer een andere geluidsdrempel opgelegd gekregen heeft, hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen. Te verwachten is het dan ook nog dat er een bepaalde marge wordt ingebouwd in het systeem zodat slechts de echte illegale – open of aftermarket – pijpen er worden uitgepikt. Over zeven maanden, als de proef erop zit, wordt er gekeken of het systeem naar behoren werkt en of er een vervolg zal komen.

Maar ja, wat moeten we überhaupt nou vinden van zo’n ‘geluidscamera’? In deze tijd worden kilometers dijk- en boswegen tot verboden gebied bestempeld voor motorfietsen. De voornaamste reden voor die afsluitingen is altijd weer geluidsoverlast van omwonenden. Overlast die door een bepaald select gezelschap met luide pijpen wordt veroorzaakt. Voor dergelijke figuren kan zo’n systeem natuurlijk een oplossing bieden. Zijn die wegen wellicht snel weer toegankelijk voor die grote groep motorrijders die niets fout doen!

En toch hangt er ook een negatief gevoel aan een geluidssysteem. Worden we al niet genoeg gecontroleerd in Nederland? Overigens is er nog een enger iets wat met de Britse proef gepaard gaat. Via een online platform dat ze willen invoeren zou je de luide auto of motor van je achterbuurman kunnen verklikken. Big Brother: kom er maar door!

Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.