Daniel Willemsen met nieuwe motivatie van start in thuis ONK in Lochem

Het Daniel Willemsen pad grenst aan het circuit waar aanstaande zondag de eerste wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap Zijspancross wordt verreden. Circuit de Gageldijk in Lochem vormt al enkele jaren de start van het kampioenschap, waar ook aanstaande zondag weer veel combinaties uit het wereldkampioenschap de eerste krachtmeting met elkaar aan gaan.

1 van de favorieten voor het eindpodium is natuurlijk thuisrijder Daniel Willemsen uit Lochem. Al jaren staat hij aan de top van de zijspansport en heeft maar liefst tien wereldtitels achter zijn naam staan. Na een wat moeilijker seizoen in 2015 kwam Willemsen in 2016 ijzersterk terug en leek de ONK in Lochem te gaan winnen. Echter in leidende positie rijdend kreeg hij in de tweede manche af te rekenen met een probleem met de versnellingsbak en moest de wedstrijd verlaten. ‘’Dat was natuurlijk super jammer want ik had graag voor eigen publiek gewonnen. Het rijden ging goed en we hadden de koppositie in handen maar tegen een mechanisch probleem kun je niets doen. Het hele voorseizoen waren we sterk en hebben we met verschillende manche overwinningen laten zien dat we met de snelsten mee konden,’’ vertelt Daniel Willemsen.

Samen met Peter Beunk won Willemsen van de eerste zes manches maar liefst vier keer. Door een kapotte koppeling in Oldebroek hadden ze ook al twee nulscores te pakken maar Willemsen was echt terug op zijn oude niveau. De kansen op de titel gingen in rook op toen ze tijdens de vierde wedstrijd in Mill niet konden rijden omdat Peter Beunk een aantal gekneusde ribben op had gelopen. ‘’Peter was een week eerder in een Grand Prix hard in aanraking gekomen met de bakbeugel. We hebben in Mill nog wel getraind maar al snel werd duidelijk dat rijden in de manches niet mogelijk was. Om niet te rijden was een zeer moeilijke beslissing omdat we toen zeker wisten dat kampioen worden er niet meer in zat.’’

Ondanks dat de Nederlandse titel niet meer voor het grijpen lag, had Willemsen nog genoeg om voor te strijden want ook in het wereldkampioenschap stond hij bovenaan. Helaas kreeg hij niet veel later een flinke domper te verwerken want in de Grand Prix van Duitsland kwam hij met een andere combinatie in aanraking en brak zijn kaak op maar liefst acht plaatsen. ‘’Na het sterke begin van het seizoen kwamen we echt in de hoek waar de klappen vielen. De kaakbreuk heeft er flink in gehakt bij mij, zowel lichamelijk als mentaal. Ondanks dat ik toch vrij snel weer terug was in de wedstrijden, had ik het conditioneel zwaar. Omdat ook Peter Beunk nog een breuk in zijn schedel opliep, zat alles tegen en dit maakte het tweede deel van het seizoen heel lastig. Er moest telkens van bakkenist worden gewisseld en daardoor moet je jezelf iedere keer aanpassen. Ik wist uiteindelijk nog zesde te worden maar er had echt veel meer ingezeten.’’

Ondanks het feit dat Willemsen al 41 jaar oud is dacht hij geen moment aan stoppen. Dit jaar nieuwe ronden, nieuwe kansen voor Willemsen. Robbie Bax keert terug aan zijn zijde en samen hebben ze in het verleden al vele successen bij elkaar weten te rijden. Tijdens de eerste trainingen was het gevoel gelijk goed en dit geeft beiden extra motivatie voor het nieuwe seizoen. ‘’Ik ken Robbie heel goed en we weten van elkaar hoe we het willen hebben om samen hard te kunnen rijden. Gelijk toen hij bij mij in de bak stapte ging het lekker en hebben we een aantal goede trainingen af kunnen werken. Het vertrouwen is er en we gaan ervoor om de successen die we in 2015 samen hebben weten te behalen, een vervolg te geven.’’

Willemsen moest onlangs de zijspan seizoenopener in Eersel missen omdat hij in de week voorafgaande aan de wedstrijd wat plaatwerk uit zijn kaak moest laten verwijderen. Hierdoor wordt Lochem zijn eerste wedstrijd van het seizoen. ‘’De eerste wedstrijd in Lochem is altijd iets speciaals. Het is mijn thuiswedstrijd en dit zorgt er toch voor dat je iets voor je eigen fans wilt laten zien. Toch is het ook belangrijk om niet gelijk alle kaarten op tafel te leggen. Lochem is een verraderlijk circuit waarop een foutje snel is gemaakt. Het seizoen is nog lang en we moeten zorgen dat we constant scoren om kans te kunnen maken op de titel. Ik heb er in ieder geval veel zin in en we gaan er zeker voor aanstaande zondag.’’

Mis de eerste ONK wedstrijd van het seizoen niet in Lochem! Kijk voor meer informatie op www.macsev.nl

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?