De World Cup KTM RC390 Cup

Tijdens de British Superbikes races die komend weekend op het TT Circuit Assen worden verreden wordt er ook gestreden voor de World Cup KTM RC390 Cup. In twee wedstrijden zullen 24 rijders uit negen landen de strijd met elkaar gaan aanbinden voor de officieuze wereldtitel in deze standaardklasse.

De deelnemers aan World Cup komen uit de acht landen die momenteel een KTM RC390 Cup organiseren: Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Mexico, Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk. KTM Nederland is bijzonder trots dat ze dit jaar als gastheer mogen optreden op het TT Circuit Assen. Met hun standaard eencilinder motoren zullen 27 jonge talentvolle rijders in twee races van start gaan voor de wereldtitel. Er zal door de jonkies op de limiet worden gereden en al bij voorbaat staat vast dat de races bol zullen staan van de spanning, omdat de rijders op identieke motoren in de baan komen. Het is voor het tweede jaar dat de World Cup KTM RC390 Cup zal worden verreden. Vorig jaar was de primeur op het Britse circuit van Silverstone. Daar waren de Nederlandse coureurs bijzonder succesvol. Djim Ulrich wist na een bloedstollend gevecht als eerste over de finish te komen, nipt voor Robert Schotman. Daarmee bewezen de Oranje-coureurs dat het niveau in de Nederlandse KTM RC390 Cup bijzonder hoog ligt. 

Harde strijd

Met maar liefst vijf coureurs is ons land dit jaar sterk vertegenwoordigd in de World Cup KTM RC390 Cup. Deze standaardklasse werd twee jaar geleden door oud-coureur Arie Vos opgezet. De meervoudig Nederlands kampioen wegrace wilde jonge talentvolle coureurs op standaard motoren kennis laten maken met de wegracesport. Belangrijk uitgangspunt van de Ossenaar was dat men op permanente circuits in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk kon rijden. Zo kan een rijder een brede ervaring opdoen was de redenering van Vos. In het tweede jaar dat de KTM RC390 Cup van start gaat is bewezen dat dit een geweldig mooie opstapklasse is voor jonge rijders. 

Voor Glenn van Straalen is het de eerste keer dat hij van start mag gaan. De 15-jarige scholier uit Hoogkarspel: “Het TT Circuit Assen ligt mij bijzonder goed. We zullen in de eerste training misschien nog wel enig voordeel hebben van de circuitkennis, maar daarna zal ik het toch zelf moeten doen. Ik heb dit jaar al samen gereden met de Duitse coureurs in de KTM RC390 Cup en toen waren we elke keer de sterkste. Het niveau is in Nederland bijzonder hoog. Ik verwacht dat er na de start een grote kopgroep ontstaat. Het zal een harde strijd worden voor de podiumplaatsen. Uiteraard weet je niet hoe sterk de concurrentie is, maar ik kijk nu al uit naar het weekend. Ik hoop op een podiumplaats.”

Een andere podiumkandidaat is zeker de 15-jarige Finn de Bruin. De kleine rijder is bijzonder fanatiek en heeft alles in zich internationaal te manifesteren. Voorspellingen wil hij absoluut niet doen. “Ik kan wel zeggen dat ik ze in Assen allemaal verslind en de World Cup win, maar dan kan het alleen maar tegenvallen”, lacht het jonge talent. “Ik voel mij fysiek sterk en heb eerder in de Duitse ADAC KTM RC390 Cup laten zien dat ik klaar ben voor de strijd. Het enige wat ik hoop is dat de strijd sportief zal worden uitgevochten en we een mooi spektakel aan de toeschouwers kunnen bieden. In dit soort wedstrijden kun je heel veel leren en je internationaal in de picture rijden.”

Een outsider is ongetwijfeld Joep van Overbeek. De rustige en nuchtere Zeeuw heeft dit seizoen al laten zien dat hij met zijn rijstijl bijzonder hard kan gaan. “We rijden met 27 coureurs met maar één doel voor ogen en dat is winnen. De beste KTM RC390 Cup rijders uit de wereld komen naar Assen toe. Dat belooft al op voorhand spektakel en een mooie race. Je weet niet hoe goed die buitenlandse jongens zijn. Dat weet je pas vrijdag na de trainingen. Persoonlijke hoop ik dat ik met de top mee kan komen. Ervaring opdoen en de wedstrijden uitrijden, Dat is op dit moment het enige wat van belang is.”

Grote wens

Voor de 15-jarige Milan Merkelbagh ging vorige week een grote wens in vervulling. De coureur uit Heerlen wist na een sterk gereden wedstrijd op het Duitse circuit van Hockenheim zich bij de eerste vijf in het KTMRC390 Cup-klassement te plaatsen. Daarmee veroverde hij zijn deelname in de World Cup KTM RC390 Cup. In zijn tweede seizoen in deze standaardklasse maakt hij een sterke opmars, wat hij uiteindelijk ook beloond zag met een mooie klassering in het klassement. “Dit is mijn eerste grote WK-wedstrijd. Dit jaar heb ik enorm veel geleerd en ben brutaler geworden. Vorig jaar was ik nog te lief en dan red je het niet. En dat zal komend weekend heel belangrijk zijn. Ik zal om elke meter hard moeten vechten, maar ik ben er klaar voor. De sfeer onder de Nederlandse rijders onderling is prima. Als ik een top-tien-klassering kan halen is het weekend voor mij meer dan geslaagd”, aldus de Limburger.

Met zijn 22 jaar is Randy van Hees een van de oudste rijders die zaterdag en zondag op de startgrid zullen staan. Ook de rijder uit Empel wist zijn startplaats pas in Hockenheim veilig te stellen. Van Hees die eerst op zijn zestiende begon te racen bij de minibikes stapte twee jaar geleden over naar de KTM RC390 Cup. Van Hees: “Ja, ik weet dat ik met mijn leeftijd niet meer de jongste ben, maar dat vind ik geen probleem. Ik heb laten zien dat ik met de kopgroep mee kan komen. Ik zie deze World Cup KTM RC390 Cup als een beloning voor mijn prestaties. Verwachtingen heb ik niet, maar het belangrijkste voor mij is om ervaring op te doen. Ik heb enorm veel plezier in het racen en dat is het belangrijkste als je een sport beoefent.”

De trainingen voor de World Cup KTM RC390 Cup op het TT circuit Assen beginnen op vrijdag om 11.00 uur. De wedstrijden gaan op zaterdag en zondag om 14.00 uur van start. Na afloop van de tweede race zal de nieuwe World Cup KTM RC390 Cup kampioen bekend zijn. Zal dan het Wilhelmus gaan klinken?

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?