zaterdag 3 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Dit is de Aston Martin AMB 001 mét turbo

Aston Martin onthulde zojuist samen met Brough Superior de AMB 001. Het betreft een hyperexclusieve v-twin sportmotorfiets mét een turbo – en helaas zonder typegoedkeuring voor straatgebruik.

De AMB 001 is tot stand gekomen in samenwerking met Brough Superior en wordt met in een oplage van slechts honderd stuks geproduceerd en gebouwd in de Brough-fabriek in Toulouse in Frankrijk.

Zoals het Brough Superior betaamt komt de aandrijving van een tweecilinder in V-vorm. Zoals het vervolgens Aston Martin betaamt moet het wel gang hebben. Zodoende kreeg het motorblok een turbo tussen de beide cilinders. Die turbo zorgt ervoor dat het blok maar liefst 180 pk produceert. Niet te zuinig bij een drooggewicht van 180 kilo.

Dat de Aston Martin AMB 001 iets bijzonders is, weet Aston Martin topman Marek Reichman zelf ook: ‘Dit is hoe wij vinden dat de ultieme sportmotorfiets eruit moet zien, en het vult ons dan ook met trots voor het eerst de Aston Martin-vleugels op een tweewieler te zien.’

Reichman vervolgt: ‘We hebben al onze kennis voor dit project aangewend – opgedaan in de ontwikkeling van baanbrekende auto’s als onze Aston Martin Valkyrie – en gecombineerd met specialistisch traditioneel vakwerk. Het eindresultaat is een waarlijk beeldschone motorfiets; een kunstwerk in zowel een mechanisch opzicht alsmede een design-oogpunt.’

‘Dit is hoe wij vinden dat de ultieme sportmotorfiets eruit moet zien.’

Natuurlijk kost een motorfiets zo exclusief als deze ook wel wat. Al krijg je natuurlijk wel iets voor de 108.000 euro (BPM hoef je niet over in te zitten, want de motor is – bizar genoeg – alleen geschikt voor circuitgebruik) die de AMB 001 op moet brengen. Zo zijn de Aston Martin-emblemen geen stickers; dat is te min voor een merk als Aston Martin. Zodoende zijn de AM-vleugellogo’s 0,009 millimeter dikke RVS-emblemen, die naadloos onder de blanke lak liggen – ja, ja!

Dus, heb je nog ruim een ton in je sokkenla verstopt liggen, heb je geduld tot kwartaal 4 van 2020, en vind je de Aston Martin AMB 001 wel wat. Dan kun jij een van honderd eigenaren worden.

Foto’s: Aston Martin

Nick Enghardt
Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen