maandag 27 maart 2023

Dit zijn de best verkochte motoren per merk in 2019

Het gaat helemaal niet slecht met de verkoop van nieuwe motoren. Tot 10 juni 2019 zijn er maar liefst 7911 nieuwe motoren op kenteken geregistreerd, tegenover 7127 in diezelfde periode vorig jaar. Wij nemen een kijkje in de verkoopdata en laten per merk het best verkochte model zien.

Wil je meer weten van de modellen, hun nieuwprijs en prestaties? Check ze dan in onze MotorBase.

2019 BMW R1250 GS Adventure

BMW

R1250GS: 525 exemplaren

Maar natuurlijk, dé GS. In vernieuwde vorm, met het 1250-blok met ShiftCam-technologie in normale én in Adventure-uitvoering. De GS gaat al jaren als warm broodje en plust 25% ten opzichte van de R1200GS vorig jaar in diezelfde tijd. BMW staat met dit model op eenzame hoogte in de verkooplijst en het moet heel gek lopen wil deze Gelände/Straße niet de bestverkochte motor van 2019 worden. Trouwens: van de R1200GS werden er dit jaar ook nog 69 op kenteken gezet en de nieuwe F850GS doet het ook niet onverdienstelijk met 103 verkochte exemplaren.

Ducati

Multistrada: 124 exemplaren

Tja, dit is een lastige. De verkoopcijfers van Ducati zijn niet goed per model inzichtelijk en alle Multistrada’s worden op een hoop gegooid, van 950 tot 1260 Enduro. De allroads hebben een vlucht genomen ten opzichte van vorig jaar, toen er in diezelfde periode 103 werden verkocht.

Harley-Davidson

Touring: 244 exemplaren

Ook Harley-Davidson schept weinig duidelijkheid in de precieze aantallen per verkocht model, en gooit de Touring-lijn op één hoop. Daarom houden we het kort en verwijzen je nog even naar onze video waarin we je bijpraten over de 2019 Touring-lijn.

Honda

NC750X: 116 exemplaren

Maar natuurlijk, deze evergreen in wording is voor Honda goud waard. Het zo toegankelijke motorblok, de bagage-ruimte op de plek waar normaal gesproken de benzine-tank zit en DCT als optie is al jarenlang een prima combinatie. Vorig jaar rond deze tijd had Honda er 61 verkocht, dit jaar al 116. De X doet het beduidend beter dan de rest van de familie, trouwens. Goede tweede bij Honda is de CRF1000L, ofwel de Africa Twin. Deze werd dit jaar al 65 keer op kenteken gezet.

Kawasaki

Z900: 278 exemplaren

Vorig jaar al toppers en dit jaar natuurlijk nog steeds. De Z900 en Z900RS zijn samen 278 keer op kenteken gezet, en zijn daarmee nipt populairder dan de Versys-lijn die 274 keer werd verkocht. Ook de moeite waard is de Z650 met 184 exemplaren. De nakeds doen het razend goed bij Kawasaki en die trend verbaast natuurlijk niet. Bij veel merken gaan de nakeds, en dan vooral uit deze middenklasse, als warme broodjes.

KTM

1290 Super Adventure: 98 exemplaren

Deze beestachtige Oostenrijkse allroad doet het net zoals vorig jaar erg goed. Doordat de levering van de 790 Adventure relatief laat in het jaar op gang kwam, gokken wij wel dat de kleinere en betaalbare Adventure z’n grote broer van de troon gaat stoten. Dat heeft KTM nodig ook, want als een van de weinige merken lopen hun verkopen dit jaar achter op die van vorig jaar. Daarbij merken we nog wel even op dat veel van KTM’s verkopen niet in de cijfers verwerkt zijn, omdat het merk natuurlijk veel crossers verkoopt die niet op kenteken worden geregistreerd.

Suzuki

V-Strom 650: 170 exemplaren

Tja, zoals altijd voert de V-Strom de verkooplijst van Suzuki aan. Het zijn er met 170 slechts 6 minder dan vorig jaar rond deze tijd. De 1000 zit overigens flink in de lift: 77 vorig jaar, 106 nu. Suzuki heeft voor het eerst sinds tijden stabiele cijfers, ze hebben over de gehele lijn zelfs al iets meer verkocht dan vorig jaar rond deze tijd. Helaas kunnen we de precieze verkopen van de Katana niet zien, want deze staat verwerkt onder de GSX-S1000: 41 stuks tot zover.

Triumph

Modern Classics: 177 exemplaren

Hier houden we het heel kort, want in de cijfers zijn de Triumph-aantallen slechts ingedeeld in vier categorieën: Roadsters, Adventure en Modern Classics.

Yamaha

MT-07: 268 exemplaren

Net zoals vorig jaar gaat de MT-07 het hardst bij Yamaha, maar dan nog wel een stuk harder dan vorig jaar! Het zijn er al 71 meer en dat is flink. Zou je de Tracer 700 hierbij optellen dan zou dit blok kunnen schermen met maar liefst 350 verkopen. Tja, dat Yamaha met deze tweecilinder in de roos heeft geschoten staat wel buiten kijf.

 

  • Van de merken AGM, Aprilia, Benelli, Beta, Energica, Husqvarna, Indian, Mash, Moto Guzzi, MG Agusta, Royal Enfield, Zero en andere fabrikanten worden geen specifieke verkopen per model genoemd. 
Foto boven: Showroom Ducati Zaltbommel, door Jesse Kraal. 

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image