13 C
Nederland
donderdag 11 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Sportweekeinde: De donderdag in Assen

Elke dag praat MOTO73-sportcoördinator Marien Cahuzak je bij vanaf het TT Circuit. Vandaag heeft hij zijn focus op de persconferenties.

Normaal gesproken zitten kanonnen als Jorge Lorenzo, Andrea Dovizioso, Valentino Rossi en Maverick Vinales in de pre-persconferentie. Dit keer waren dat op Assen naast ‘groot kanon’ Marc Marquez echter Alex Rins, Danilo Petrucci, Jack Miller, Fabio Quartararo en Alex Marquez. Hartstikke leuk natuurlijk en zeker interessant, maar na Barcelona niet de mannen met het meest interessante verhaal. Hoe mooi zou het zijn geweest als Lorenzo en Vinales naast elkaar hadden gezeten. Het had zomaar een herhaling van 2015 kunnen worden, toen Rossi en Marquez het op Assen openlijk aan de stok kregen na afloop van de GP. Dorna koos echter duidelijk voor een andere invalshoek…

Uitdaging

De journalisten moesten zich daardoor tevreden stellen met de persoonlijke persconferenties van Lorenzo, Dovizioso, Rossi en Vinales. Een uitdaging, want de schema’s van die persoonlijke persconferenties worden door de teams opgesteld. Zo zat er maar tien minuten tussen de start van die van Vinales en Lorenzo. Gelukkig is MOTO73 dit weekeinde met veel man aanwezig op Assen. Jan Boer deed Lorenzo en de grote persconferentie terwijl ik naar Vinales en Rossi ging.

Niet straffen

Behalve Vinales – die duidelijk nog altijd heel boos is – hield iedereen zich verder op de vlakte, maar tussen de regels door hoorde je dat Assen 2019 alles in huis heeft om een fantastische GP te worden. En daar zijn na de lay-out van de baan twee redenen voor. Ten eerste de erfenis van Barcelona. Volgens Vinales is door het niet straffen van Lorenzo duidelijk geworden dat er meer ruimte is voor gelijkwaardige acties. Denk aan de MotoGP-race van 2018 op Assen en je weet wat er dan kan gebeuren.

Regen

De tweede reden is er eentje waar zelfs organisator Dorna geen invloed op heeft, die van het weer. Vanmorgen viel er nog hele lichte regen op Assen, maar de rest van het weekeinde lijkt zeer stabiel te worden. En dat geeft alle teams en rijders de optimale kans de motoren goed af te stellen omdat de omstandigheden min of meer gelijk zullen zijn, met waarschijnlijk op zaterdag de hoogste temperaturen. Met een beetje geluk krijgen we dus een herhaling van 2018 met, als we naar Vinales luisteren, zelfs nog meer spektakel! Op naar morgen, op naar de eerste trainingsdag.

Foto: Henk Keulemans

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen