vrijdag 3 februari 2023

Doorbraak gehandicapte motorrijders door duidelijke eisen

Tijdens de Motorbeurs Utrecht, van 23 t/m 26 februari 2017, heeft de Stichting Mobiliteit voor Gehandicapten (SMvG), belangrijk nieuws te melden. SMvG is in 2001 in het leven geroepen door motorrijders met een handicap.

Op hun stand (Hal 12, nr. A063) zijn concrete voorbeelden te zien van de stappen voorwaarts die gemaakt zijn in de beoordeling van mensen met een lichamelijke beperking die willen motorrijden. Een nieuwe en verbeterde visie heeft nu de mogelijkheden nog verder verruimd. Daardoor kregen recent, na uitgebreid onderzoek, zelfs twee kandidaten met een bovenbeenprothese hun rijbewijs voor de solo-motor terug. Tot voor kort was dit uitgesloten. Zij vertellen hun verhaal op de beurs. Wat moet een gehandicapte motorrijder precies kunnen om veilig en legaal aan het verkeer deel te nemen?

Sinds kort worden de mogelijkheden van een kandidaat-bestuurder vooral beoordeeld aan de hand van een nieuw, zorgvuldig opgesteld protocol, waarin de eisen voor rijgeschiktheid beschreven zijn. Niet alleen de medische diagnose is nog bepalend, maar vooral het vermogen om aan de gestelde eisen van dit protocol te voldoen.

Voldoende kracht, inzicht en handelingssnelheid zijn van cruciaal belang bij motorrijden. Als de handicap voldoende kan worden gecompenseerd met behulp van training, technische voertuigaanpassingen en/of orthopedische hulpmiddelen, is het vaak toch mogelijk om (weer) het motorrijbewijs te halen.

De projectgroep Motor Mobiliteit voor Gehandicapten (MMvG) in Assen levert al sinds 1995 oplossingen, o.a. in de vorm van een speciale opleiding op aanpasbare lesmotoren.

Ook het aanpassen van de eigen motorfiets van de klant en de herkeuring door de RDW wordt hier verzorgd. En, indien nodig, wordt een speciale motor-prothese of orthese voor de kandidaat op maat gemaakt. Tenslotte volgt een beoordeling door het CBR en bij voldoende resultaat wordt het rijbewijs uitgereikt. Sinds de start van dit project, ruim twintig jaar geleden, hebben vele honderden gehandicapten hun motordroom in vervulling zien gaan.

Foto: Jan van Eden; met bovenbeenprothese tóch op de solo-motor.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen