zondag 19 mei 2024

Ducati geeft sneak peek van 2023 Scrambler

Ducati organiseerde haar jaarlijkse bijeenkomst, de World Ducati Week, op het Misano World Circuit in Italië op 22-24 juli 2022. Tijdens deze gelegenheid streden Ducati MotoGP en WSBK coureurs tegen elkaar in de Race of the Champions. Naast de on-track actie, konden Ducatisti zich vergapen aan de nieuwste Panigale, Streetfighter, Multistrada en DesertX modellen van het merk, maar een geheime bezichtiging van de aankomende Scrambler stal de show.

Ducati verbood aanwezigen en journalisten om foto’s te maken van de vernieuwde retro, maar geschreven rapporten wijzen op een slankere, lichtere constructie en bijgewerkte technologie. Volgens verschillende Europese verkooppunten, zal de 2023 Scrambler vijf kilogram (11 pond) lichter zijn dan zijn voorganger. Dat gewichtsverlies betekent dat de beginnersvriendelijke naked van 189 kilogram naar 184 kilogram gaat.

De mooiste World Ducati Week aller tijden is afgelopen

De Scrambler is niet alleen fysiek lichter, hij is ook visueel lichter. Aanpassingen aan het frame, de swingarm en de gegoten wielen dragen bij aan het slanke figuur van de Duc, maar het bredere passagierszadel is geschikt voor meer avonturen met z’n tweeën. Het chassis kan veranderen in 2023, maar de olie/luchtgekoelde, Desmodromische, 803cc L-twin voldoet nu al aan de Euro 5 normen, dus we verwachten geen grote vermogensupgrades.

De ster van de show mag dan hetzelfde blijven, maar Ducati zal hem omringen met een nieuwe ondersteunende cast. Quickshifter en slipper clutch opties zouden de prestaties moeten verbeteren, terwijl volledige LED verlichting de weg zal wijzen. Het lijkt erop dat de Scrambler ook zijn ronde LCD display zal dumpen en vervangen zal worden door een rechthoekig TFT kleurendashboard.

De sneak peek onthulde ook dat Ducati in 2023 verwisselbare benzinetankdeksels zou kunnen introduceren. We hebben soortgelijke custom-friendly functies gezien op concurrerende neo-retro’s, maar alle accounts suggereren dat de Scrambler zijn kenmerkende gele tint zal behouden naast diverse klassieke kleurstellingen.

Terwijl Ducati een klein voorproefje gaf van de 2023 Scrambler, zal de firma het nieuwe model officieel onthullen op de EICMA 2022. De presentatie zal Ducati’s terugkeer naar deze motorbeurs markeren na een onderbreking van drie jaar. Gedurende die tijd onthulde het merk uit Bologna haar nieuwste en beste modellen via de Ducati World Premiere series, maar de Scrambler roll-out zou een grotere verschuiving terug naar de EICMA beursvloer kunnen betekenen.

Maikel Sneek
Maikel Sneek
Visueel ingestelde allround creative die sinds 2014 actief is in de motorbranche. Brengt voor Motor.NL offline en online samen.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen