donderdag 2 februari 2023

Ducati Multistrada 1260 Enduro wint 2020 Transanatolia Rally

De Ducati Multistrada 1260 Enduro verscheen aan de start met Ducati testrijder Andrea Rossi en behaalde de eerste plaats in de categorie van de tweecilinders en de negende plaats in het algemeen klassement tijdens de Transanatolia Rally 2020 off-road competitie.

De Transanatolia Rally is een van ’s werelds top rally-raid evenementen. De Turkse race is zeer veeleisend voor de motoren en concurrenten en ziet zowel professionele als amateurrijders aan de start. De route wordt gekenmerkt door een extreem rotsachtig terrein dat wordt afgewisseld met  onverharde wegen, zand en zeer snelle etappes. De 2020-editie werd gehouden tussen 15 en 22 augustus en de route, verspreid over zeven dagen, omvatte het vertrek uit Istanbul om aan te komen in Şile, waarbij de steden Abant, Aymana en Karadag werden doorkruist, voor een totaal van 2.850 km.

De Multistrada 1260 Enduro heeft in Turkije geracet met bull-bars, radiatorbeschermers en typegoedgekeurde geluiddemper, allemaal uit het Ducati Performance accessoires assortiment. De configuratie was standaard met uitzondering van een hoog zadel dat meer geschikt is voor extreme off-road, aangepaste vering aan het type route en zijnummerplaten die vereist zijn volgens het wedstrijdreglement.

‘Sinds 2016 ben ik met Ducati gaan werken aan de ontwikkeling van het Multistrada Enduro project, dus ik ken het potentieel, de robuustheid en de ontelbare kwaliteiten ervan heel goed, en daarom werd besloten om deel te nemen aan een veeleisende rally zoals de Transanatolia met een praktisch standaard motor”, legt Andrea Rossi uit. “De rally bleek nog uitdagender en completer dan ik dacht. We moesten vermoeiende etappes van langzame, steenachtige en technisch veeleisende bergen, zeer snelle etappes op de Anatolische onverharde paden en etappes op het zand van de stranden van de Zwarte Zee aanpakken. De Multistrada 1260 Enduro overwon alle tegenslagen op een uitstekende manier. Voor mij was het een groot genoegen om hem naar de overwinning te brengen in de categorie van de tweecilinders en in de top 10 van het algemeen klassement’.

De Multistrada 1260 Enduro heeft 7 etappes in 7 dagen afgelegd, met een dagelijks gemiddelde van 450 km voor 8 uur navigatie per dag. De motor beklom een berg tot 3.000 meter boven de zeespiegel en bereikte een topsnelheid van 203 km/u op het zoutmeer van Tuz Golu.

Ducati werkt sinds 2013 samen met Andrea Rossi, de off-road expert motorrijder is nu een tester-rijder voor de Borgo Panigale motorfabrikant.

Voor alle off-road liefhebbers biedt Ducati de DRE Enduro Academy aan, de rijcursus die de deelnemers het Multistrada gamma en de Ducati Scrambler Desert Sled aanbiedt om de basisprincipes van het off-road rijden te leren of om hun techniek te verfijnen in het geval van meer ervaren rijders. Dit alles onder begeleiding van hooggekwalificeerde instructeurs op een unieke locatie zoals het kasteel van Nipozzano (Firenze, Italië).

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen