vrijdag 3 februari 2023

Duitsland: maximum snelheid voor motorrijders

Nordrhein-Westfalen – als je tussen Arnhem en pak ‘m beet Venlo de grens passeert, rij je deze bondsstaat binnen – bakt het heerlijk bruin. Een snelheidslimiet instellen is niet ongewoon, maar doe je dat alleen voor motorrijders is dat best vreemd. Toch is dat het geval op de Hilgenerstrasse tussen Wermelskirchen-Dabringhausen en Burscheid-Hilgen geldt nu een maximum snelheid van 50 km/u, rij je terug dan mag je 60 km/u. Deze maximum snelheid geldt alleen voor motorrijders. Met de auto mag je er 100 km/u. Hoe zit dat?

Als je de weg ziet liggen op Google Maps snap je meteen waarom de Hilgenerstrasse populair is bij motorrijders. Er zitten lekkere, lange bochten in, maar ook haakse bochten en een ruime bocht waaraan geen einde lijkt te komen. Dan klinkt als snel het bekende liedje: motorongevallen in combinatie met geluidsoverlast.

Op motorvakantie naar het buitenland? Hoe zit dat?

Nu heeft de plaatselijke overheid wel geprobeerd het traject veiliger en stiller te maken. Maar dat is niet gelukt. Zowel overlast door als ongevallen met motorrijders namen niet af. Dus bleef voor de lokale bestuurders maar een mogelijkheid over: een maximum snelheid voor motorrijders.

Of deze maatregel soelaas biedt, is natuurlijk zeer de vraag. Omdat auto’s wel 100 km/u mogen ontstaan er snelheidsverschillen met motorrijders die tot hachelijke situaties kunnen leiden. De Duitse motorrijdersvereniging is dan ook in de pen geklommen om kritiek te leveren. Hierover is vast het laatste ei nog niet gelegd.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

6 Reacties

  1. Allemachtig wat een idioot idee. Zou zomaar uit de Nederlandse koker kunnen komen. In ieder geval van een niet-motorrijdende kantoortijger.
    Als onze Oosterburen werkelijk dit soort belachelijke maatregelen gaan invoeren dan zal het aantal motorrijders – en tevens toeristen! – rap afnemen is mijn idee.

  2. Prima idee.
    Als motorrijder (ik rijd al ruim een halve eeuw!) schaam ik me kapot voor al die dwazen die met veel te hoge snelheden en veel te veel herrie de wegen onveilig maken.

  3. Is die hele weg 60 Km/u voor motoren of dat stukje met die bocht(en) ? Zonder deze informatie is dit een erg incompleet bericht. Ik heb dit bericht ook elders gezien waarbij ook niet vermeld werd om welke afstanden het ging. Op dat bericht werd gereageerd dat het mogleijk om een stuk van 500m ging. Dat maakt de toon van het verhaal al heel anders. Maak een verhaal compleet, onderzoek je bronnen en herhaal vooral niet klakkeloos. Want dan wordt het fakenews !

  4. Nieuw is deze maatregel niet want het laatste stuk weg naar Cochem met al die superbochten is al jarenlang voorzien van een lagere max snelheid voor de motorrijders.
    Daar begon het in Nederland ook mee dijkwegen werden 60 km/u en later voor motoren in het weekeinde afgesloten Sommige wegen in Duitsland staat het zelfde te wachten maar ja wie wind zaait oogst ooit storm.

Reacties zijn gesloten.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen