16.9 C
Nederland
dinsdag 17 mei 2022

Een gave motor hoeft dus niet duur te zijn

Wij zijn er uit. De reden waarom de verkoop van nieuwe motoren de laatste jaren zo is gekelderd en nu slechts mondjesmaat weer opkrabbelt, heeft niets te maken met de crisis of het conflict in de Oekraïne. Nee, het heeft alles te maken met de waanzinnige aanbod op de tweedehandsmarkt.

Motoren die een jaar of twintig nog te boek stonden als de absolute crème de la crème en vooral in postervorm onze jongens-/studentekamers sierden, blijken opeens voor een habbekrats los te peuteren op Marktplaats.

Vooral het sportieve genre is vergeven van mooi iconisch spul, en dat alles voor de prijs van een doorsnee stadsfiets (met trappers) of combimagnetron. Kawasaki ZXR-750,  Yamaha FZR1000, Honda Fireblade, Suzuki GSX-R600/750/1000, Ducati 748 enzovoorts, enzovoorts…tussen de 1000 en pakweg 3.000 euro kun je jezelf handenwrijvend en likkebaardend in het zadel van dit soort iconen laten glijden. Stuk voor stuk klinkende namen uit een tijd dat de ‘superbike’ nog de mondiale voorpagina’s sierden. Motoren met een imago en stamboom waar je u tegen zegt, klassiekers in wording maar wél weer net zo modern dat je er zonder problemen een set moderne plakbanden onder lepelt of een radiale rempomp op hangt.

Maar het aanbod gaat verder dan het snelle spul alleen. Een Honda Africa Twin gris je weg uit Kuddelstaart of Krabberveen voor de prijs van een kofferset van een nieuwe R1200GS. En dan is een Africa Twin eigenlijk gewoon veel stoerder, bovendien kan je daar wél het zand mee in.
Natuurlijk, naked bikes zijn momenteel ‘hot’, maar het is louter super snel, futuristisch spul dat momenteel de klok slaat. Wil je een dikke bak met idem koppel en nóg meer uitstraling, trek dan € 2000,- uit je spaarpot en werp je aan de voeten van een heuse Honda CB1000 Big One om maar iets te noemen. Zo maken ze tegenwoordig niet meer.

Crisis? Ja, voor de fabrikanten misschien. Motorrijders hebben echter niets te klagen. Kijk op Marktplaats of Speurders, gebruik je fantasie en waan jezelf een kind in de snoepwinkel.

 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen