Einde van de AppCrash? Dank u slimme camera

Zou het dan eindelijk afgelopen zijn met die appende koekblik-bestuurders die ons motorrijders compleet missen op de weg door het bijwerken van hun sociale status – of erger nog – het uitzoeken van een nieuwe vriend of vriendin? Laten we het hopen. Het was namelijk al slecht gesteld met de oplettendheid van automobilisten dankzij fouten in het korte termijngeheugen, dus ruimte voor extra afleiding is er niet echt. Gelukkig deelt de lange arm in Nederland onze mening. De oplossing? Een nieuwe slimme camera.

Sinds gisteren zet de politie slimme flitsapparatuur in om automobilisten met een telefoon in de hand te flitsen: “Door middel van kunstmatige intelligentie herkent de nieuwe camera een bestuurder die tijdens het rijden een mobiel apparaat in de hand houdt. Dat kan van alles zijn: een telefoon, tablet of een navigatiesysteem. De camera maakt een foto van de overtreder en het kenteken van het voertuig. Een agent beoordeelt vervolgens of de camera een juiste constatering heeft gedaan. Als dit inderdaad het geval is, gaat er een melding naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau en krijgt de kentekenhouder de bekeuring van €240,- automatisch thuis.”

Momenteel is de camera alleen nog mobiel inzetbaar en alleen de landelijke eenheid van de politie en de politie-eenheid Midden-Nederland gebruikt hem nog. Daarnaast controleert de politie ook op de ‘ouderwetse’ manier of automobilisten zich wel aan de regels houden. En wellicht overbodig om te noemen, zeker voor ons motorrijders: ,,De aandacht bij het verkeer houden is belangrijk. Afleiding kan namelijk levensgevaarlijke gevolgen hebben. Er vallen nog te veel doden en gewonden in het verkeer in het algemeen en door afleiding in het bijzonder”, aldus projectleider Egbert-Jan van Hasselt.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Bart Verhoeven is al jarenlang actief in de motorbranche als redacteur, presentator en videoproducent. Voor merken als MotorXperience, Motorklik, Promotor, MOTO73 en nu Motor.nl.