zondag 24 september 2023

Einde van de AppCrash? Dank u slimme camera

Zou het dan eindelijk afgelopen zijn met die appende koekblik-bestuurders die ons motorrijders compleet missen op de weg door het bijwerken van hun sociale status – of erger nog – het uitzoeken van een nieuwe vriend of vriendin? Laten we het hopen. Het was namelijk al slecht gesteld met de oplettendheid van automobilisten dankzij fouten in het korte termijngeheugen, dus ruimte voor extra afleiding is er niet echt. Gelukkig deelt de lange arm in Nederland onze mening. De oplossing? Een nieuwe slimme camera.

Sinds gisteren zet de politie slimme flitsapparatuur in om automobilisten met een telefoon in de hand te flitsen: “Door middel van kunstmatige intelligentie herkent de nieuwe camera een bestuurder die tijdens het rijden een mobiel apparaat in de hand houdt. Dat kan van alles zijn: een telefoon, tablet of een navigatiesysteem. De camera maakt een foto van de overtreder en het kenteken van het voertuig. Een agent beoordeelt vervolgens of de camera een juiste constatering heeft gedaan. Als dit inderdaad het geval is, gaat er een melding naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau en krijgt de kentekenhouder de bekeuring van €240,- automatisch thuis.”

Momenteel is de camera alleen nog mobiel inzetbaar en alleen de landelijke eenheid van de politie en de politie-eenheid Midden-Nederland gebruikt hem nog. Daarnaast controleert de politie ook op de ‘ouderwetse’ manier of automobilisten zich wel aan de regels houden. En wellicht overbodig om te noemen, zeker voor ons motorrijders: ,,De aandacht bij het verkeer houden is belangrijk. Afleiding kan namelijk levensgevaarlijke gevolgen hebben. Er vallen nog te veel doden en gewonden in het verkeer in het algemeen en door afleiding in het bijzonder”, aldus projectleider Egbert-Jan van Hasselt.

Bart Verhoeven
Bart Verhoeven
Bart Verhoeven is al jarenlang actief in de motorbranche als redacteur, presentator en videoproducent. Voor merken als MotorXperience, Motorklik, Promotor, MOTO73 en nu Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image