Video: Emotie in het verkeer

Hoe reageer jij in het verkeer op iemand die langzamer dan de snelheidslimiet rijdt op de linkerbaan? Ga je zitten drukken, sein je een keer met je lichten of neem je gewoon de ruimte en wacht je geduldig.

Persoonlijk voordeel is een van de grootste motivators voor agressie in het verkeer. ‘Nog even die vrachtwagen inhalen hoor, want er gaat net een langzame auto de afslag op en die wil ik nog voorblijven.’ Zo behaal je nog net even wat persoonlijk voordeel en ben je voor je gevoel veel eerder thuis. Maar denk eens na, benoem misschien zelfs eens het scenario dat je gaat ondernemen. Een gezond werkend brein zal inzien dat het eigenlijk een ongewenste emotie is. ‘Waarom doe ik dat nou, nergens voor nodig.’

Documentaire

‘Een echte chauffeur is ook in staat om foutjes van een andere te corrigeren.’ Dat is de strekking van het verhaal in de documentaire ‘Martijn is Boos’. Een samenwerking van Veilig Verkeer Nederland en documentairemaakster Barbara van den Bogaard.

In de korte film, die in zijn geheelheid gratis te bekijken is, gaat men in op de vraag ‘Waarom zijn we soms zo boos in de auto?’ De effecten van emotie in het verkeer. Het vervelende nieuws is dat emoties niet te voorkomen zijn. Wat je wel kan is ze beteugelen. Een interessant kijk op emotie in het verkeer. Voor motorrijders vallen er in een kwartier flink wat motto’s uit te halen. Defensief rijden is namelijk echt niet voor ‘watjes’ in het drukke verkeersbeeld dat we tegenwoordig zien. Emotie in het verkeer is er meer en meer. Ook bij ons, geven we toe. Maar het is nooit te laat om je daar bewust van te worden en te leren. Dus, ga ervoor zitten vanavond of van het weekend en doe je voordeel met onderstaande documentaire!

Foto: ANP
Video: Veilig Verkeer Nederland

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.