dinsdag 16 april 2024

EMX-PRO: Volledig elektrische crossmotor van Nederlandse bodem

Sterk accelererend, controle en grip in de bochten en stabiel op het rechte stuk. De EMX-PRO heeft een uitstekende indruk achtergelaten tijdens een eerste proef op het circuit.

De motorfiets, ontwikkeld door het Nederlandse ELEO en Dohms Projecten en ondersteund door Yamaha Motor Europe N.V. en de KNMV, werd op het circuit stevig aan de tand gevoeld. “Het is veelbelovend om te zien wat deze motorfiets nu al voor prestaties behaalt. En dit is pas het prototype”, zegt een tevreden Bas Verkaik van ELEO.

Dankzij de elektrische aandrijving krijg je een andere beleving van crossen. Veel koppel onderin en schakelen is niet meer nodig. “Hij geeft altijd vermogen, zijn performance was goed. Je kunt er echt hard op rijden”, ziet Elmar Dohms, initiatiefnemer van het project. “Op de testbank hadden we al zeer goede resultaten geboekt. Na de eerste test op het circuit kunnen we concluderen dat hij zijn beloftes waarmaakt.”

EMX-PRO: volledig elektrisch

De EMX-PRO is een crossmotor met een volledig elektrische aandrijflijn, gebouwd in het chassis van een bestaande Yamaha YZ250F. Zonder referenties is de machine in een jaar tijd ontwikkeld. Qua uiterlijk is het een vertrouwde MX-fiets, maar met de kenmerken van een elektrische machine. Omdat hij niet beschikt over een versnellingsbak en onderin veel koppel heeft, geeft dat de mogelijkheid om hem anders te gebruiken dan de huidige generatie MX-machines met verbrandingsmotor.

Nico Rosberg crasht zijn Energica in Monaco

Doorontwikkelen

In de komende periode zal de EMX-PRO vele testuren gaan maken. Aan de hand van de resultaten wordt de machine doorontwikkeld. “Met de feedback van testcoureurs gaan we verbeteringen doorvoeren. We gaan onderzoeken wat met deze machine mogelijk is”, zegt Verkaik. “De stap naar een competitieve motorfiets is klein.”
Kijk voor alle ontwikkelingen rond de EMX-PRO op www.emx-powertrain.com.

Over EMX-PRO

De EMX-PRO is een samenwerking tussen ELEO en Dohms Projecten. Het project wordt ondersteund door Yamaha Europe N.V. en de KNMV. Dankzij de volledig elektrische aandrijving is deze EMX-machine een voorloper op het gebied van CO2-reductie.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen