maandag 30 januari 2023

Ex-BMW-designer naar Indian

Motordesigners halen zelden krantenkoppen, maar dat verandert niets aan het feit dat bepaalde ontwerpers invloedrijker zijn anderen. Een zo’n ontwerper is Ola Stenegärd, die tot voor kort bij BMW Motorrad in dienst was en nu naar Indian verkast.

Maar wie is deze Ola Stenegärd nu eigenlijk? Zegt de BMW R nineT je iets? Daar mogen we hem verantwoordelijk voor houden. Geen onaardige machine om mee geassocieerd te worden. Behalve dat wapenfeit was hij als Head of Vehicle Design vijftien jaar lang betrokken bij elk belangrijk model dat BMW maakte.

Stenegärds vertrek naar Indian is geen heel vreemde stap, want de Zweed was voor zijn tijd bij BMW tot 2001 al in dienst bij het merk – nog voor de overname door Polaris. Amerikaanse V-twins zijn hem verder al helemaal niet vreemd, want als 15-jarige won hij al een prijs met zijn gemotoriseerde ode aan custom-legende Arlen Ness. Die chopper was het begin van een carrière in voertuigdesign.

Na omzwervingen bij Zweedse huis-, tuin- en keukenmerken als SAAB en Öhlins verhuisde Stenegärd naar zijn tweede thuis; de Verenigde Staten, waar hij nu dus opnieuw naartoe verkast.

Toekomstvisie
Waar Stenegärd bij BMW de retro-trend inzette, zal hij bij Indian waarschijnlijk net zo invloedrijk zijn. Wat het precies in gaat houden, gaan we meemaken, maar zijn werk zal van groot belang zijn voor de toekomst van het oudste nog bestaande Amerikaanse motormerk.

Zeker omdat Polaris iets meer dan een jaar geleden de stekker uit zustermerk Victory trok, heeft Indian nu alle prioriteit en daar zal Stenegärd nu dus actief onderdeel van zijn.

Nog iets meer over Ola Stenegärd te weten komen? Zie onderstaande video!

Foto en video: BMW

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen