Feit of fabel: motor rijden is een ziekte

Motorrijders vertellen soms bloedserieus dat ze besmet zijn met de ziekte die motor rijden heet. Is motorrijden echt een ziekte?

Ziekte van Kawasaki
Natuurlijk is motor rijden geen ziekte. Bij ziekte denk je aan nare dingen, aan ziekenhuizen, bloed, hoesten en koorts. Toch bestaat er wel zoiets als de Ziekte van Kawasaki. De zeldzame immuumziekte maakt je niet groen – eerder rood – maar ook dan is het nog vervelend genoeg.

De Suzuki-fruitvlieg bedreigt niemands gezondheid, maar fruittelers zijn als de dood voor het beestje. De vlieg legt zijn eitjes in gezonde vruchten. Het gevolg laat zich raden: de oogst gaat naar de knoppen.

Engelse ziekte
Sommige motorrijders van het oude stempel met een hartsgrondige afkeer van Japan plakken nog wel eens een sticker op hun tweewieler met de tekst: ‘Mooi geen Japanner.’ Laten we het als de Engelse ziekte bestempelen, een ziekelijke afkeer van Japans spul. Een wegkwijnende Britse motorindustrie in combinatie met een opkomende Japanse motorbranche ligt ten grondslag aan deze ‘ziekte’. In het echte leven is de Engelse ziekte een gevolg van te weinig vitamine D en het levert kromme benen op.

HD virus
Onder Harley-rijders hoor je nog wel eens dat ze zijn besmet met het Harley-virus. Onzin, dat bestaat niet: een fabel dus. Een HD-virus bestaat al helemaal niet. Gelukkig maar want Huntington Disease (HD) kenmerkt zich door motorische en psychiatrische stoornissen en dementie.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Als kind verslond ik al de motorboekjes van mijn vader. Meer dan veertig jaar later is de liefde voor de motorfiets nog net zo groot. Natuurlijk ga ik mijn hele leven al autoloos door het leven, laat mij maar 365 dagen per jaar motor rijden. Of 565, maar dat kan niet.