dinsdag 6 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Flitspaal op Passo Giau bracht in 2021 half miljoen euro op

De Corriere della Sera berichtte dat de meest actieve flitspaal van Italië op de Passo Giau staat, een beroemde pas in de Dolomieten. In de begroting van de betrokken gemeente, Colle Santa Lucia in de provincie Belluno, bedraagt de ‘actieve post’ als gevolg van de flitspaal 552 367 euro. Alleen al in het kalenderjaar 2021.

Dit zijn wegen die auto’s, kampeerders, fietsers en natuurlijk motorrijders aantrekken, van juni tot oktober. En daar, op 2.220 meter boven de zeespiegel, staat de flitspaal die meer dan een half miljoen euro aan snelheidsboetes heeft geïnd. Uit de jaarafrekening van de gemeente blijkt dat de boetes opliepen tot 552.367 euro. In 2021 werden 4.596 boetes uitgedeeld, waarvan 1.464 aan Italianen en 3.132 aan buitenlanders.

Het is een Italiaans record sinds 2019 en de boetes stijgen elk jaar. Met slechts 335 inwoners (en slechts één politieagent die zes uur per week werkt), lijkt het apparaat op de Passo Giau de kip met de gouden eieren voor de plaatselijke bevolking te maken.

Snelheidsbeperkingen moeten worden gerespecteerd, maar deze 50 km/u bij Passo Giau lijkt meer een val dan een afschrikmiddel. Zet een waypoint in je route die je deze zomer door de Dolomieten gaat rijden. Je bent gewaarschuwd.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen