dinsdag 21 mei 2024

Wereldtoppers: GP Zijpancross, IDM, WK Langbaan

Zege voor Vanluchene/Bax: GP Zijspancross Lommel (BE), 26 juni

De Belg Marvin Vanluchene heeft met de Nederlandse bakkenist Robbie Bax de Grand Prix zijspancross van België gewonnen. Dit deden zij nipt voor Robbie zijn broer Etienne Bax, die met zijn Tsjechische bakkenist Cermak tweede werd. Het Est/Finse duo Varik/Kunnas werd derde in de daguitslag te Lommel.

In de eerste manche pakte Bax de kopstart en reed lang onbedreigd aan kop. Veldman/Janssens, als vijfde gestart, kon in de eindfase nog tot op enkele seconden naderen van Bax. In de laatste ronde begon de motor echter te sputteren en zo finishte Veldman op 20 seconden achterstand als tweede met Varik/Kunnas als derde. In de allerlaatste fase wist Vanluchene/Bax nog Hermans/Musset te verschalken voor de vierde plek.

In de tweede heat was Bax weer als snelste weg, maar in de eerste bocht hapte het zijspan in het zand en ging men over de kop. Hermans/Musset en Veldman/Janssens konden Bax niet meer ontwijken en stonden ook vast. Vanluchene/Bax profiteerde en wonnen de heat én de Grand Prix van België. Varik/Kunnas finishte op enkele seconden als tweede en werd zo totaal ook tweede. Veldman werd nog derde en Bax haalde nog de vierde plek uit het vuur en werd daarmee derde in totaal. Zo behield Bax/Cermak nipt de leiding in het WK Zijspancross.

Walid Khan (midden) na het winnen van de eerste IDM SSP300-race in Most.

Nederlandse successen: IDM Most (CZ), 26 juni

Walid Khan zorgde ervoor dat het Wilhelmus afgespeeld kon worden tijdens de derde ronde van het Duitse IDM-kampioenschap in Most. Na een fotofinish kwam Khan in de eerste IDM Supersport 300-race als winnaar uit de bus. Het verschil tussen de top-vier op de finishlijn was slechts 0,077 seconde. In de tweede race streed Khan ook voor de overwinning, maar kreeg hij in de slotfase te kampen met technische problemen waardoor hij slechts negende werd.

In IDM Supersport-categorie stonden er ook diverse snelle WK-rijders aan de start onder wie Glenn van Straalen. Deze gastrijders gebruikten het raceweekend als een test voor de WorldSBK-ronde die eind juli gepland staat op het Tsjechische circuit. Van Straalen wist tweemaal als tweede achter Raffaele de Rosa over de finish te komen. Twan Smits werd in beide races de beste Nederlander van de vaste IDM-deelnemers. Smits werd tiende en knap negende in de tweede race, waarmee de IDM Supersport-nieuwkomer vijfde werd van de vaste rijders.

In de IDM Superbike was Markus Reiterberger oppermachtig. In de eerste race scoorde Ricardo Brink zijn eerste top-tien-klassering van het seizoen met een negende plaats. Brink finishte daarmee net voor Pepijn Bijsterbosch en Rob Hartog. In de tweede race werd Rob Hartog de beste Nederlander met een zevende plaats. Dit keer werd Bijsterbosch dertiende en kwam Brink niet aan de finish. De vierde Nederlander in de IDM-koningsklasse is Jeroen Hilster, maar hij scoorde in beide races geen punten.

Theo Pijper hield de Nederlandse eer hoog met een zesde plaats.

WK Langbaan, Rzeszow (PL), 18 juni

Veel technisch malheur voor Romano Hummel tijdens de eerste van zes GP-ronden om de wereldtitel langbaan. Hummel was dit jaar in alle wedstrijden waaraan hij deelnam nagenoeg onverslaanbaar. Maar op het moment dat het er echt toe deed, zat het allemaal vreselijk tegen.

Voor de eerste ronde togen de GP-rijders naar het Poolse stadje Rzeszow. Hummel had goede herinneringen aan deze korte speedwaybaan, want vorig jaar werd hij hier gekroond tot wereldkampioen. In zijn openingsheat hield, op een derde plaats rijdend, de machine van Hummel ermee op. Met slechts één punt uit zijn tweede heat leek een goed resultaat al snel buiten bereik. Versnellingsbakproblemen zorgden voor verdere tegenslag. Met één punt achter zijn naam eindigde de regerend wereldkampioen een illusie armer als vijftiende en laatste.

Theo Pijper reed een degelijk wedstrijd. Door middel van een tweede, driemaal een derde en een vierde binnenkomst klasseerde Pijper zich na de series als tiende. Dit betekende dat hij zich net had weten te plaatsen voor de B-finale. Hier liet hij zijn beste optreden van de dag zien. Pijper wist te winnen en dat bracht hem naar een zesde plaats in het dagklassement. De winst in Rzeszow ging naar de Deen Kenneth Kruse Hansen, voor de Poolse thuisrijder Stanislav Burza en de Brit Chris Harris.

Voor Hummel is het zaak niet bij de pakken neer te gaan zitten. De volgende ronde van het WK wordt op 3 juli verreden op de 1.000 meter zandbaan in het Duitse Mühldorf. Naar verwachting zal het klassement er daar heel anders uit gaan zien.

Kort door de bocht

Dutch Masters of Motocross 500

Calvin Vlaanderen is in Rhenen de 2022 DUTCH MASTERS OF MOTOCROSS 500-kampioen geworden. Vlaanderen begon de dag met tien punten voorsprong op Glenn Coldenhoff en hield er aan het einde drie over. Coldenhoff won wel de wedstrijd op misschien wel de mooiste crossbaan van Nederland, voor Romain Febvre en Brent van Doninck. Ook Gyan Doensen (85cc), Janis Reisulis (125) en Rick Elzinga (250) werden kampioen en mogen zich dus met recht Dutch Master noemen.

Internationale grasbaanraces

In Opende schreef Jannick de Jong de INTERNATIONALE GRASBAANRACES op zijn naam. Ten tijde van de coronastop moest de organisatie afstand doen van hun oude terrein. Gelukkig kon er nabij recreatiegebied Strandheem een nieuwe locatie worden gevonden. Hoewel de baan nog niet optimaal was, biedt het nieuwe circuit volgens de coureurs veel potentie. De Brit Charley Powell finishte in Opende als tweede, gevolgd door zijn landgenoot Paul Cooper. Hij kreeg echter zeer tegen zijn zin een diskwalificatie uitgesproken wegens het overschrijden van de binnenlijn. Henry van der Steen erfde nu het laatste podiumtreetje.

WK Zijspan

Bennie Streuer heeft voor het eerst sinds 2015 weer een WK ZIJSPAN-race weten te winnen. De piloot uit Grolloo won met zijn Duitse bakkenist Kevin Kölsch de tweede race op de Pannonia-Ring, nadat ze een dag eerder derde waren geworden. Een week later kwamen de spannen in actie op Rijeka waar Streuer en Kölsch in de eerste race ten val kwamen. Uit voorzorg ging Streuer in de tweede race niet van start.

Dutch Superbike

Tijdens het raceweekend in Oschersleben heeft Wayne Tessels in de DUTCH SUPERBIKE in het IDC goede zaken gedaan. Hij won zowel de eerste race op zaterdag als de tweede race op zondag. Beide keren werd naaste concurrent Toine Gierkink tweede; in de eerste race voor Erwin Druijff en Markus Witte, in de tweede race waren de rollen omgedraaid. Na vier races leidt Tessels in de tussenstand voor Gierkink en Witte.

Dutch Supersport

Voor de Dutch Supersport waren het in Oschersleben de vierde en vijfde wedstrijd voor het IDC. De leider in het klassement, Eddie de Boer, werd in de eerste race na een duel met Finn de Bruin tweede achter de Duitser Till Belczykowski. Die kwam in de tweede race ten val. De Boer won nu voor Louis van Wijhe, De Bruin en Rick Kooistra. De Boer kan met 3.800 punten voorsprong naar de Nürburgring, waar op 2 en 3 juli opnieuw dubbele races verreden worden.

Red Bull Rookies Cup

Collin Veijer is keurig tweede geworden tijdens de tweede RED BULL ROOKIES CUP-race op de Sachsenring. In de eerste race kwam de 17-jarige coureur als zevende over de finish, maar werd hij door penalty’s van zijn voorgangers als vierde in de uitslag opgenomen. Na acht races staat Veijer op een tweede plaats in het kampioenschap met tien punten achterstand op leider Jose Rueda.

BRITSE BSB-kampioenschap

De vierde ronde van het BRITSE BSB-kampioenschap werd verreden op Knockhill. Op deze krappe baan in Schotland finishte Jaimie van Sikkelerus tweemaal als zevende in de British Supersport-klasse. In de British Talent Cup eindigde Kiyano Veijer als vierde en vijfde, waardoor hij momenteel derde in de tussenstand staat met 25 punten achterstand op de leider.

ONK Enduro

In het warme en stoffige Belgische Lierneux werd de tweede wedstrijd voor het ONK ENDURO gehouden. Op eigen terrein deelden de sterke Belgische toppers de lakens uit. Snelste in de scratch was Antoine Magain, hij won voor Erik Willems, Dietger Damiaens en Maxime Warenghien. Lucas Dolfing was vijfde en beste Nederlander, maar moest bijna 2,5 minuut toegeven. Thierry Pittens werd zevende voor Hans Vogels, Mark Wassink werd tiende. Tommie Jochems werd twaalfde voor Daan Bruijsten.

ONK Trial

Ook de vierde ronde voor het ONK TRIAL in Schijndel is gewonnen door Randy Kerstjens. Op het terrein van de MTCOB waren de proeven voor een rijder als Kerstjens redelijk makkelijk, maar dat kwam hem eigenlijk wel goed uit. Hij had namelijk in de week voor Schijndel een botje in zijn middelvinger gescheurd. Het was dus wel afzien, maar hij won simpel de Inters 1 voor Stan Reit, Toon van Baelen en Luc Branten. John van Veelen won zijn vierde wedstrijd bij de Inters 2 voor Jasper te Mebel en Rick Creemers.

Grasbaan

Via een zevende plaats heeft Mika Meijer zich in het Deense Holsted weten de plaatsen voor de Europese finale op de GRASBAAN. Meijer eindigde in de B-finale als derde en dat was meer dan genoeg voor een ticket voor de eindstrijd medio oktober in Engeland. William Kruit was de tweede Nederlander aan de start in Holsted. Hij miste net de B-finale. Kruit scoorde evenveel punten als Jake Mulford, maar een betere klassering van de Brit tijdens de series hield Kruit buiten de finales. Mulford wist de wedstrijd later zelfs te winnen, voor thuisrijders Kenneth Kruse Hansen en Jacob Bukhave. De tweede halve finale wordt eind juli verreden in het Duitse Werlte.

SPORTKALENDER

2/3 juli EK dragrace Kauhava (SF)

2/3 juli IDC en BeNeLux Trophy Nürburgring (D)

2-4 juli WK enduro Coimbra (P)

3 juli    GP zijspancross Lange Motokeskus (EST)

3 juli    WK langbaan Mühldorf (D)

3 juli    JuniorGP Jerez (E)

3 juli    IRRC Imatra (SF)

9 juli    IDC 7 uur van Assen

9 juli    ONK grasbaan Noordwolde

9/10 juli WK trial Neunkirchen (D)

10 juli  WK SuperMoto Vysoké Mýto (CZ)

16 juli  WK Flat Track Diedenbergen (D)

16 juli  Int. grasbaan Aduard

16/17 juli  WK Superbike, WK zijspan en R3 bLU cRU Donington Park (GB)

16/17 juli MXGP, EMX65, 85 en 2T Loket (CZ)

17 juli  JuniorGP Portimão (P)

17 juli  ONK zijspancross Lichtenvoorde

Tekst: Emil Bilars, Gert Bos, Asse Klein, Kees Siroo
Fotografie: Gert Bos, Rik Claes, Damon Teerink

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen