Gaat EU verkoop benzinemotorfietsen in 2035 verbieden?

De Europese Unie staat naar verluidt dicht bij een akkoord om de verkoop van benzinemotoren te verbieden. Vanaf 2035 zijn motorvoertuigen die fossiele brandstoffen gebruiken niet meer gewenst. Dat geeft de fabrikanten iets meer dan 13 jaar om hun gamma’s volledig te elektrificeren, zodat ze in 27 landen te koop blijven.

Update:

Motorfietsen worden in het voorstel niet genoemd. Omdat auto’s en lichte bestelwagens wél specifiek genoemd worden, gaan we er net als de RAI vereniging van uit dat de in 2035 te realiseren ‘Green Deal’ niet voor motorfietsen geldt. Dat zou gezien de achterstand in elektrificatie ook niet meer dan logisch zijn.

De afgelopen jaren hebben verschillende landen plannen aangekondigd om voertuigen op klassieke brandstoffen geleidelijk uit te bannen. Tot dusver was de aandacht vooral gericht op de grotere vierwielers en het openbaar vervoer.

Verkeersonderzoek Motor.NL: ‘Motorrijders zijn niet oplettende autoruitsproeiers spuugzat’

Omdat in de meeste plannen niet expliciet wordt vermeld of motorfietsen – die veel minder uitstoten – onder dit verbod vallen, aarzelen fabrikanten om veel middelen in te zetten voor EV-technologie zonder dat er een vaste datum is om naartoe te werken.

Het lijkt er nu op dat er een datum is vastgesteld voor landen binnen de Europese Unie. De deadline is 2035 en geldt volgens GPOne voor alle voertuigen.

De plannen maken deel uit van het klimaathervormingspakket Fit for 55, dat tot doel heeft de CO2-uitstoot tegen 2030 met 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Een volledig verbod op benzinevoertuigen tegen 2035 is hiervan een onderdeel.

Zoals het er nu uitziet, is dit een mildere termijn dan voorgesteld wordt door individuele landen, Er zijn een aantal EU-lidstaten die 2030 noemen als het jaar waarin machines met benzinemotoren geleidelijk zullen worden afgeschaft, hoewel uit de dubbelzinnige formulering niet duidelijk wordt of dit alleen voor auto’s of voor alle voertuigen geldt.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?